Halpalentoyhtyö Ryanair tähyää lentoja Helsinki-Vantaalta

Halpalentoyhtiöt ovat viime vuosina siirtäneet Euroopassa lentojaan maakunnista päälentokentille. Myös Suomessa halpalentoyhtiö Ryanair on ollut kiinnostunut lentojen aloittamisesta Helsinki-Vantaalta.

Yhtiö keskeyttää kaikki Tampereen ja Lappeenrannan lentonsa talvikaudeksi.

– Ryanairin käymät keskustelut Helsingin lennoista vastaavat heidän strategiaansa. Mitään sopimusta ei lentojen aloittamisesta ole tehty, painottaa johtaja Joni Sundelin Finavialta.

Ryanair on siirtänyt lentojaan monien maiden päälentoasemille, kuten Kööpenhaminaan, Amsterdamin Schipholiin ja Brysseliin. Myös useat muut lentoyhtiöt hakevat kasvua samalla tavalla.

– Koneet pitää täyttää. Kasvupotentiaalia löytyy suurista kaupungeista, ja tämän takia lentoja on keskitetty niihin. Yleiseurooppalaisten lentoyhtiöiden markkinatilanne on ollut viime vuosina haastava.

Ryanairin mukaan talvilennot keskeytettiin operationaalisten ja taloudellisten syiden takia. Lentoyhtiö ei paljasta yksityiskohtia tulevaisuuden suunnitelmistaan Suomessa. Parhaillaan Ryanair viimeistelee ensi kesän Suomen lentoaikatauluja ja lupaa tiedottaa asiasta lähiaikoina. 

Matkustajat toivovat jatkoa 

Porissa asuvat Nina ja Jaakko Välimaa odottivat hiljattain Tampere-Pirkkalan kentällä Ryanairin reittilentoa Milanoon. He suuntaavat lomamatkalle pari kolme kertaa vuodessa.

– Lähdemme mieluummin matkalle Tampereelta kuin Helsingistä, koska Porista on tänne lyhyempi matka, Nina Välimaa kertoi. Perhe on joskus lentänyt myös Turusta Wizz Airin koneilla.

Nina Välimaa on ollut tyytyväinen Tampereelta operoivan Ryanairin lentotarjontaan, jota on käyttänyt alusta asti, runsaan kymmenen vuoden ajan. Ensimmäinen kohde oli Lontoo. Määränpäänsä perhe valitsee usein sen perusteella, minne on sopivasti lentoja tarjolla. Pariskunta toivoo, että Ryanair jatkaisi lentoja Tampereelta myös talvitauon jälkeen. 

Juuri remontoitu terminaali kiinni? 

Tampere-Pirkkalan lentoaseman päällikkö Mari Nurminen myöntää, että Ryanairin ilmoitus lentojen keskeyttämisestä oli jonkinasteinen isku. Viimeinen lento lähtee 2. marraskuuta. Nurminen kuitenkin huomauttaa, että lentoyhtiöiden on tehtävä ratkaisunsa kannattavuuden perusteella.

Ryanair on käyttänyt halpalentoyhtiöille tarkoitettua kakkosterminaalia, jonka uudistustyö valmistui huhtikuussa. Terminaali jää näillä näkymin tyhjilleen talveksi.

– Todennäköisesti laitamme sen kiinni pariksi kuukaudeksi ja avaamme keväällä, jos yhtiö käynnistää lennot. Hukkaan ei remontti Nurmisen mukaan mennyt, sillä terminaalin voi avata joko lentoliikenteelle tai muulle toiminnalle. Toivomuksena on, että Finavia ja seutukunnan toimijat saavat järjestettyä kentälle lisää lentoyhteyksiä.

Ryanair on vähentänyt lentojaan Tampereelta jo aiemmin. Kesällä on lennetty vielä seitsemään Euroopan kaupunkiin, mutta viime talvikautena kohteita oli vain kaksi, Bremen ja Stansted. Paljolti juuri Ryanairin lentojen hiipumisen takia matkustajaluvut ovat vähentyneet kymmenisen prosenttia vuosittain. Sama suuntaus on jatkunut tänäkin vuonna.

  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja