Hallitusohjelman ruotiminen jatkui kiivaana

Eduskunta on tänään jatkanut keskustelua pääministeri Anneli Jäätteenmäen hallituksen ohjelmasta. Hallitusta arvosteltiin menoraamista ja pääkaupunkialueen syrjimisestä.

Oppositio hiosti hallitusta varsinkin koko hallituskaudelle sovitusta 1,1 miljardin euron menolisäysvarasta ja vaati edelleen vastausta siihen, miten hallitus sen käyttää. Opposition riveistä todettiin toistuvasti, että ohjelman arviointi on mahdotonta, jos menolisäysten jaosta ei anneta tietoa.

Hallitusta kuulusteltiin myös yhteisöveron jako-osuuksissa kärsineen Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun peruspalvelujen turvaamisesta. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz muistutti jälleen Jäätteenmäen vaalien alla antamista lupauksista lisätä Helsingin osuutta yhteisöveron tuotosta ja peräsi sosiaalidemokraateilta, miten he ovat voineet jättää asian hallitusohjelmassa sikseen.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) piti yhtenä mahdollisuutena yhteisöverotuottoon liittyvän suhdanneriippuvuusongelman poistamiseksi mallia, jossa kuntien valtionosuuksien määräytymisen perusteet sisältäisivät elinkeinopoliittisen kannustimen.

- Malleja löytyy, esimerkiksi sellainen, jossa valtionosuus määräytyy yksityisen sektorin työpaikkojen määrän mukaisesti, jolloin kannustavuus olisi olemassa ja myöskin työllisyysvaikutus olisi merkittävä, Kalliomäki listasi.

Kalliomäen mukaan vaihtoehdot on kuitenkin syytä selvittää, ennen kuin "kovin suurella äänellä täällä melskataan". Valtiovarainministeri kyseli, kumpaa mallia oppositio on oikein haluamassa yhteisövero-ongelman poistamiseksi, yhteisöverouudistusta vai valtionosuuslainsäädännön uudistusta. Hän kehotti keskittymään jälkimmäiseen.

Vihreiden Osmo Soininvaara huomautti peruspalveluministeri Liisa Hyssälän (kesk.) luvanneen hallituksen nimissä siirtää pääkaupunkiseudulta sosiaali- ja terveystoimen valtionosuuksia vanhusvaltaisiin kuntiin. -Olisi mielenkiintoista tietää, onko tämä koko hallituksen linja vai ministeri Hyssälän yksityisajattelua, Soininvaara peräsi.

Soininvaara tulkitsi, että Helsingin tilanteeseen ei ole ennen vuotta 2005 ilmeisesti odotettavissa mitään helpotusta. Hän peräsi selvyyttä siihen, miten Helsinkiä tullaan kohtelemaan, koska pääkaupungin asujaimisto uhkaa slummiutua.

- Tämän torjumiseksi Helsingin on ryhdyttävä puolustuksellisiin toimenpiteisiin ja se tarkoittaa jyrkkää muutosta Helsingissä tällä hetkellä valmisteltavaan asunto-ohjelmaan, Soininvaara kritisoi.

EU:n tulevaisuus puhutti

Myös Suomen EU-politiikan linjan jatkamisesta virisi keskustelua. Pääministeri Jäätteenmäki vastasi kysymyksiin hallituksen kannasta EU:n yhteiseen puolustukseen, ettei tulevaisuuskonventin esityksen sisällöstä tiedä vielä kukaan. Hän painotti, ettei tällaisia asioita ja ehdottomia kantoja ole voitu kirjata hallitusohjelmaan, koska se olisi heikentänyt Suomen keskusteluyhteyksiä ja neuvotteluasetelmia, ja Suomi haluaa olla aktiivinen ja rakentava jäsen EU:ssa.

Konventin puheenjohtajan Valery Giscard d'Estaingin esityksiä EU:n uudistamiseksi pääministeri piti huolestuttavina, mutta korosti, että kyse on vasta Giscardin omista ehdotuksista.

Keskustelu hallitusohjelmasta jatkuu vielä huomenna ja aikaa on varattu vielä maanantaillekin. Hallituksen luottamuksesta äänestetään tiistaina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat