Mainos

Hallitus teki muutoksia soten valinnanvapauteen – ikäraja 15 vuoteen, maakunnat voivat päättää neuvoloiden kohtalosta

2:01

Hallitus on hyväksynyt lakiesityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta. Lakiesitys etenee nyt eduskunnan käsittelyyn. Eduskunta on varautunut käsittelemään lakiesitystä heinäkuun alkupuolelle asti.

Hallitus on tehnyt muutoksia sote-palveluiden valinnanvapauteen, kun lakiluonnos muuttui lakiesitykseksi. Hallituksen tänään hyväksymän esityksen mukaan 15-vuotias voi valita palvelun tuottajan. Lakiluonnoksessa ikäraja oli vielä tietyin edellytyksin 12 vuotta.

Oppositiopuolueet ovat aiemmin kritisoineet neuvoloiden siirtymistä valinnanvapauden piiriin. Lakiesityksen mukaan maakunnat voivat itse päättää, siirtävätkö neuvolapalvelut suoran valinnan palveluihin.

Valinnanvapausmalli on avaamassa markkinoille merkittävän määrän nykyisin julkisesti tuotetuista sosiaali- ja terveyspalveluista. Valinnanvapausmarkkinan kooksi arvioidaan lakiesityksessä noin kuusi miljardia euroa, jos neuvolapalvelut siirtyvät suoran valinnan kokonaisuuteen. Esityksen mukaan uusia palveluita tulee todennäköisesti syntymään kaupunkeihin ja muihin kasvukeskuksiin.

Hallituksessa on toivottu, että sote- ja maakuntauudistus kuroisi kestävyysvajetta vajaan kolmen miljardin euron edestä. Lakiesityksen mukaan henkilöstökustannukset ovat noin kaksi kolmasosaa sote-palveluiden kustannuksista, joten laskennallisesti kaksi miljardia säästöistä pitäisi saavuttaa hillitsemällä henkilöstömäärän kasvua.

Maakunnissa eri aikataulut

Lakiesityksen mukaan ihminen listautuu valitsemansa sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaaksi. Lisäksi ihminen valitsee haluamansa hammashoitolan. Jos sote-keskuksella tai hammashoitolalla on toimipisteitä useilla paikkakunnilla, asiakas voi käydä missä tahansa toimipisteessä.

Asiakas voi valita myös maakunnan liikelaitoksen toimipisteen, joka tarjoaa ne palvelut, joita ei saa sote-keskuksesta tai hammashoitolasta. Näitä palveluita ovat esimerkiksi päivystys sekä suurin osa erikoissairaanhoidosta ja sosiaalipalveluista.

Sote-keskus, hammashoitola tai maakunnan liikelaitos voisivat myöntää myös asiakassetelin, jolla asiakas voi hankkia yksittäisen palvelun toiselta palveluntuottajalta. Vanhus- ja vammaispalvelujen asiakkaat voisivat saada käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin, jos heillä on laaja ja pitkäaikainen avuntarve.

Laki asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2019 alussa. Sote-keskusten on määrä aloittaa maakunnissa vuoden 2019 heinäkuun alussa. Pilottimaakunnissa sote-keskusten toiminta ja henkilökohtaisen budjetin käyttö voidaan aloittaa jo tämän vuoden aikana. Lisäksi maakunnat voivat todella painavista syistä saada poikkeusluvalla lisäaikaa ja aloittaa sote-keskusten toiminnan vasta vuoden 2021 alusta. Täysimääräisesti valinnanvapauden pitäisi olla käytössä kaikissa maakunnissa viimeistään vuoden 2023 alussa.

Hallitus antoi jo aiemmin esitykset uusien maakuntien perustamisesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirrosta maakunnille. 

​​​​​​​

2:15

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.