Hallituksessa alustava sopu ennallistamisvääntöön ja huomiseen välikysymysvastaukseen – kiistelty muotoilu vielä keskustan ratkaistavana

Mikä on ennallistamisasetus? Katso minuutin selitys 1:30
Mikä on ennallistamisasetus? Katso minuutin selitys

Hallituksessa on saatu aikaan alustava sopu kiistellystä välikysymysvastauksesta EU:n ennnallistamisasetukseen. 

MTV Uutisten tietojen mukaan tekstiversio menee seuraavaksi viisikon eli puheenjohtajien luettavaksi ja kommentoitavaksi.

Vielä on auki, kelpaavatko muotoilut keskustaministereille ja eduskuntaryhmälle.

Keskustassa ei uskota hallituksen kaatuvan välikysymysvastaukseen. 

MTV Uutisten tietojen mukaan keskustalla on tänään jo aiemmin sovittu eduskuntaryhmän yhteinen vetäytyminen, jossa käsitellään ajankohtaisia poliitisia aiheita, myös välikysymystä ja ennallistamisasetusta. 

Riita koskee hallituksen välikysymysvastauksen muotoiluja EU:n ennallistamisasetukseen, metsäpolitikkaan ja EU-vaikuttamiseen liittyen. MTV Uutisten tavoittaman hallituslähteen mukaan kiistassa on ollut kyse lillukanvarsista.

Kokoomuksen johdolla tehtyyn opposition välikysymykseen vastaa EU-politiikasta vastaava pääministeri Sanna Marin (sd.) huomenna keskiviikkona. 

Erityisesti keskustan eduskuntaryhmässä ennallistamisasetusta on vastustettu ankarasti. Moni kansanedustaja kokee, että EU puuttuu liikaa kansalliseen metsäpolitiikkaan.

Sopua on väännetty useita päiviä erityisavustajien ryhmässä. Muut hallituspuolueet olisivat olleet valmiita hyväksymään vastauksen välikysymykseen paljon aiemmin, mutta keskusta on halunnut tiukempia muotoiluja.

Kiistan ydin on koskenut sitä tekeekö Suomi merkittäviä muutoksia EU:n ennallistamisasetukseen ennen sen hyväksymistä.

Muiden hallituspuolueiden mukana välikysymysvastauksessa liikkumavara ei ole suuri, koska pohjalla on hallituksen yksimielinen kanta.

Suomen lopullisen kannan muodostaa eduskunnan suuri valiokunta tämän kuun aikana.

Ennallistamisasetus repinyt hallitusta jo viikkoja 

EU:n ennallistamisasetuksen mukaan Suomen pitäisi palauttaa metsiä, kuivattuja soita ja vesialueita takaisin luonnontilaaan 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Asetuksen on arvioitu maksavan Suomelle 930 miljoonaa euroa vuodessa.

Ennallistamisasetus on repinyt hallitusta jo viikkoja. Keskustan, RKP:n ja pääministeripuolue SDP:n kansanedustajat ovat hypänneet valiokunnissa opposition kelkkaan arvostelemaan ennallistamisasetusta ja vain vihreät ja vasemmistoliitto ovat pysyneet hallituksen esityksen takana.

Keskustan kanta perjantain välikysymysäänestyksessä on tärkeä, koska hallituksen esitystä vastaan äänestäminen tarkoittaisi hallituksen kaatumista.

Muut hallituspuolueet ovat olleet ärsyyntyneitä keskustan sanaveivaukseen ja viime hetken teatteriin välikysymyksen  ympärillä. Toisaalta puolue saa myös ymmärrystä, koska kannatusalhossa painivalle puolueelle metsäpolitiikka on tärkeä teema. 

Hallituksen alustavasta sovusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat