Hallituksen ravintoloiden toimintaa rajaavalla lailla kova kiire – yllättävät viivytykset voivat johtaa jopa ovien avaamiseen rajoituksetta

Hallitus on päättänyt ravintoloiden ohjeistuksesta – näin pääministeri Sanna Marin kommentoi päätöstä 2:24
Hallitus on päättänyt ravintoloiden ohjeistuksesta – näin pääministeri Sanna Marin kommentoi päätöstä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä totesi tänään MTV Uutisille, että valtioneuvoston täytyy varautua siihen, että presidentin esittely mahdollisesti voidaan pitää vasta sunnuntaina 31.5.  

Syy tälle on erittäin tiukka aikataulu mitä tulee ravintoloiden avaamista koskevien rajoitusten lainvalmistelua. 

Hallitus on tänään antanut esityksen eduskunnalle laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Muutokset toteutettaisiin lisäämällä tartuntatautilakiin tilapäisesti uusi 58 a -pykälä. Eduskunta käy tänään lähetekeskustelua esityksestä.

Hallituksen lakiesitys käsitellään keskiviikkona perustuslakivaliokunnassa. Perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos Matti Marttunen arvosteli tiukkaa aikataulua jo eilen twitterissä. 

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä totesi tänään MTV Uutisille, että eduskunta käyttää sen ajan mitä tarvitsee, jotta voi tehdä työnsä kunnolla. 

– Laitan tänään valtioneuvostolle viestin, että heidän täytyy valmistautua myös siihen että presidentin esittely olisi jopa vasta toukokuun viimeisenä sunnuntaina. 

Työjärjestys selvä

Perustuslakivaliokunta antaa lausunnon lakiesityksestä sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii esityksestä mietinnön eduskunnalle.

Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan vielä huomenna keskiviikkona ehdi kuulla kaikkia asiantuntijoita, vaan kuulemiset jatkuvat ensi maanantaina. Tämä tarkoittaa, että perustuslakivaliokunnan lausunto ei valmistu vielä tällä viikolla, vaan aikaisintaan ensi viikon alussa.

Vasta lausunnon antamisen jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta voi laatia mietintönsä. Tämäkään ei tapahdu käden käänteessä Ojala-Niemelä muistuttaa. 

Hallituksen lakiesitys ravintoloiden rajoituksista pitää olla eduskunnan toisessa käsittelyssä ensi viikolla, jotta se ehtii presidentin esittelyyn ennen 1.6. On siis hyvin mahdollista, että laki astuu voimaan ihan viime tingassa ennen kesäkuun alkua. 

Jos lakiesitys ei astu voimaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä tämä tarkoittaa, että kaikki ravitsemisyritykset voivat avata ovensa ilman rajoituksia. 

Lue myös:

    Uusimmat