Hallituksen kertaalleen hylkäämä T&K-verokannustin etenee sittenkin – vasemmistoliitto päättää kantansa huomenna

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan (T&K) verokannustin etenee, vaikka hallitus luopui lakihankkeesta jo kertaalleen.

Yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan (T&K) verokannustin etenee, vaikka hallitus luopui lakihankkeesta jo kertaalleen.

Eduskuntaryhmien yhteinen TKI-työryhmä on päättänyt, että verokannustinta varten laaditaan nyt uusi, parlamentaarinen lakialoite, joka perustuu pitkälti aiempaan hallituksen esitysluonnokseen. Asiasta kertoi työryhmän puheenjohtajan Matias Mäkynen (sd.).

– Päätimme, että haluamme parlamentaarista sopua edistää.

Verokannustimella oli jo parlamentaarinen, eduskuntapuolueiden tuki, ja hallitus oli sopinut verokannustimesta viime kevään budjettiiihessä.

Hallitus joutui kuitenkin luopumaan verokannustimesta sekä useista muista riitaisista lakihankkeista viime viikolla saavuttaakseen sovun. Vasemmistoliitto vastusti verokannustinta.

Mäkysen mukaan lakialoitteeseen tehtiin joitakin muutoksia, jotta se kelpaisi vasemmistoliitolle.

– Teimme hallituksen esityspohjaan pieniä muutoksia niin, että se paremmin noudattaa viime syksyn parlamentaarista sopua. 

Vasemmistoliitto päättää huomenna ryhmäkokouksessaan, tukeeko se lakialoitetta.

– Tämä on hieman parempi kuin hallituksessa kaatunut esitys. Ryhmäkokous käsittelee tämän torstaina, sanoo työryhmän jäsen Pia Lohikoski (vas.)

Valtiovarainministeriön valmisteleman lakiluonnoksen mukaan yritykset saisivat tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkka- tai ostopalvelumenoista 50 prosentin verovähennyksen 500 000 euroon saakka.

Lisäksi yritykset voisivat saada ylimääräisen 35 prosentin lisävähennyksen, jos niiden tutkimus- ja kehittämistoiminnan määrä on lisääntynyt edelliseen verovuoteen verrattuna. Mäkysen mukaan uudessa lakialoitteessa ylimääräisen lisävähennyksen prosentti olisi 45.

Parlamentaariseen työryhmään kuuluvat lisäksi Ville Vähämäki (ps.), Kai Mykkänen (kok.), Katri Kulmuni (kesk.), Saara Hyrkkö (vihr.), Joakim Strand (r.), Sari Essayah (kd.) sekä Harry Harkimo (Liike Nyt).


Lue myös:

    Uusimmat