Suomesta ja Ruotsista huomenna Nato-delegaatiot Turkkiin, Turkin mukaan Ankara on valmistanut "sopimusluonnoksen" neuvottelujen pohjaksi

Katso video: Näin Ulkopoliittisen instituutin tutkija tulkitsee Erdoganin uhitteluja Nato-prosessin aikana 2:10
Katso myös: Näin Ulkopoliittisen instituutin tutkija tulkitsee Erdoganin uhitteluja Nato-prosessin aikana

Suomesta ja Ruotsista on huomenna keskiviikkona lähdössä delegaatiot Turkkiin keskustelemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Pekka Haavisto kertoi asiasta Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa järjestetyssä paneelikeskustelussa. Delegaatiot matkustavat Haaviston mukaan Turkin pääkaupunkiin Ankaraan.

Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on syyttänyt maita muun muassa "terroristien majoittamisesta" viitaten muun muassa kurdien sissijärjestö PKK:hon.

– Me olemme ymmärtäneet, että Turkilla on omia turvallisuushuolia liittyen terrorismiin. Me uskomme, että meillä on hyviä vastauksia näihin kysymyksiin, koska me olemme osa terrorismin vastaista taistelua. Me uskomme, että nämä kysymykset voidaan ratkaista, Haavisto sanoi paneelikeskustelussa.

– Tässä voi olla esillä myös sellaisia asioita, jotka eivät suoraan kytkeydy Suomeen ja Ruotsiin, vaan enemmän muihin Naton jäseniin. Olen varma, että hyvässä hengessä Nato voi ratkaista nämäkin kysymykset, Haavisto jatkoi.

Kahdesti Turkissa tänä keväänä

Haavisto kertoi käyneensä tänä keväänä kahdesti Turkissa ja keskustelleensa paljon Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa.

– Noissa keskusteluissa ei noussut esiin mitään ongelmia, Haavisto kertoi.

Ulkoministeriön viestinnän mukaan neuvotteluja Turkissa käydään virkamiestasolla. Ministeriön viestintä ei suostunut valottamaan STT:lle Suomen delegaation koostumusta eikä sen kokoa.

Turkki: Ankara on valmistanut "sopimusluonnoksen" Ruotsille ja Suomelle 

Turkin ulkoministeriön mukaan delegaatiot tapaavat Ankarassa Erdoganin tiedottajan Ibrahim Kalinin sekä Turkin varaulkoministeri Sedat Önalin.

Ulkoministeri Cavusoglu kertoi Turkin medialle uutistoimisto AFP:n mukaan, että Ankara on valmistanut "sopimusluonnoksen" Ruotsille ja Suomelle neuvottelujen pohjaksi.

Turkkilaisen HaberTurk-lehden mukaan Cavusoglu sanoi Turkin haluavan sopia Suomelta ja Ruotsilta vaatimistaan toimista kirjallisesti.

 – Ruotsin ja Suomen on lopetettava terrorismin tukeminen. Haluamme kirjallisen sopimuksen konkreettisista toimista, Cavusoglu sanoi HaberTurkin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat