Haaveissa pidemmät ja paremmat yöunet? Pyjamavalinnalla voi olla merkitystä

Australialaistutkijat uskovat, että yövaatteidemme materiaalilla on vaikutusta siihen, kuinka nopeasti nukahdamme ja kuinka pitkään nukumme. Asiasta kertovat muun muassa Daily Mail sekä Sky News.

Unohda puuvilla ja polyesteri. Villassa vara parempi.

Näin voi tiivistää Sydneyn yliopiston tuoreen tutkimuksen viestin. Tutkijat havaitsivat kahdessa tutkimuksessaan, että villasta valmistetuissa yöasuissa nukkuvat henkilöt nukkuivat muita materiaaleja ylleen vetäneitä paremmin.

Tutkimusta tehnyt Paul Swan uskoo, että syy saattaa piillä villan kyvyssä säädellä kehon lämpötilaa pitäen sen miellyttävänä. Tutkimuksen mukaan erityisesti öiden viiletessä villaiset yövaatteet auttavat nukahtamaan nopeammin sekä nukkumaan pidempään ja parempilaatuista unta.

Iäkkäiden kohdalla villan vaikutus tehostui

Tutkimus koostui kahdesta osasta, joissa molemmissa osallistujat nukkuivat 17 asteen lämpötilassa, mitä pidetään optimaalisena hyvälle unelle.

Ensimmäisessä osassa tutkijat mittasivat 17 opiskelijan unta. Osallistujat olivat vetäneet ylleen joko puuvillasta tai merinovillasta valmistetun yöpuvun.

Tutkimuksen toiseen osaan osallistui yhteensä 36 aikuista ikähaarukalta 50–70. Heidän pyjamansa oli valmistettu joko polyesteristä, puuvillasta tai merinovillasta.

Molemmissa tutkimuksissa mitattiin osallistujien sykettä sekä ihon lämpötilaa ja suhteellista kosteutta. Lisäksi koehenkilöiden aivoja kuvattiin.

Opiskelijoiden kohdalla merinovillasta valmistettu pyjama toi seitsemän minuuttia pidemmät yöunet ja neljä minuuttia lyhyemmän nukahtamisajan, kun mittaustuloksia verrattiin puuvillaan pukeutuneisiin.

Vanhempien aikuisten kohdalla pyjaman materiaalilla näytti olevan enemmän merkitystä.

Merinovillasta valmistetussa pyjamassa nukkuneet 65–70 vuotiaat nukahtivat 10–15 minuuttia nopeammin kuin polyesteriin tai puuvillaan pukeutuneet.

Villa on tehokas eriste 

Tutkijat päättelevät, että ihoa vasten ollessaan villa toimii tehokkaana eristeenä, joka auttaa ihoa lämpenemään ja helpottaa uneen vaipumista sekä parantaa unen laatua.

Löydökset julkaistiin Nature and Science of Sleep -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat