Puuvillaa vai polyesteriä? Tärkeintä on käyttötarkoitus

Mikä vaatemateriaali on hyvä ja mikä huono? Raja ei ole enää selkeä, asian ratkaisee itse vaate ja missä sitä käytetään.

Monet mieltävät tekokuidut huonoiksi vaatemateriaaleiksi ja luonnonkuidut aina hyviksi. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Vaatesuunnittelija Lalli Savolainen painottaa, että materiaalin hyvyys on kiinni siitä, missä vaatteessa sitä käytetään.

Perussääntö on se, että kuidun tulee olla pitkää. Pitkäkuituisessa materiaaleissa nyppyjä ei synny niin herkästi kuin lyhytkuituisissa materiaaleissa.

Miten pitkä- ja lyhytkuituisen materiaalin erottaa toisistaan? Savolaisen mukaan vain opettelemalla.

– Kangasta voi vähän hangata, jos pintaan alkaa heti nousta kuituja, on kuitu lyhyttä.

Puuvilla on yleensä hyvälaatuista, mutta puuvillassakin kuidun tulee olla mieluimmin pitkää. Lyhytkuituiset eivät ole kestäviä.

Tekokuituja mollataan armotta. Savolaisen mukaan nykyteknologia on kuitenkin tehnyt tekokuiduistakin hyviä.

– Sekoitekankaat ovat hyviä, esimerkiksi villa-polyesteri missä on 55 prosenttia villaa ja 45 prosenttia polyesteriä. Polyesteri tukee villan hyviä ominaisuuksia. Pelkkää villaa pitää työstää hyvin, että siitä saadaan laadukas.

Myös kahden luonnonkuidun sekoitteet ovat hyviä, esimerkiksi silkki ja kashmirvilla. Ne tukevat toinen toisiaan. Silkki yksinään on hankala hoitaa. Se sopii harvoin käytettäviin juhlavaatteisiin joita ei tarvitse usein pestä ja silittää. Polyesteri on Savolaisen mukaan arkivaatteissa hyvä valinta.

Sijoita arkivaatteisiin

Savolaisen mielestä suomalaiset satsaavat liikaa juhlapukeutumisen ja unohtavat arkivaatteet. Arkivaatteisiin ja niiden materiaaleihin tulisi panostaa koska niitä käytetään enemmän ja niiden tulee kestää useampia pesuja.

Materiaalin hyvyys tai huonous riippuukin siitä, millaisessa vaatteessa sitä käytetään, mikä on vaatteen käyttötarkoitus, kuinka useasti sitä käytetään ja mikä on sen hinta. Savolaisen mielestä, ei voi suoraan sanoa, että joku materiaali olisi huono ja joku hyvä.

Esimerkiksi pellava on hyvä luonnonkuitu joka sopii rentoihin kesävaatteisiin, mutta se rypistyy helposti joten ei sovi esimerkiksi jämäkkään jakkupukuun. Silkkipusero päivittäisessä käytössä on hankala koska se vaatii hellän pesun. Juhlavaatteessa tällä ei ole väliä, koska sitä ei tarvitse pestä niin usein.

Materiaalista ei myöskään kannata maksaa liikaa. Savolainen voisi itse ostaa 50 euroa maksavan akryylineuleen, mutta ei jos se maksaa 600 euroa. Kestävistä luonnonkuiduista voi maksaa.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat