Guggenheim-jälkipyykki jatkuu – "Parkkipaikka noin keskeisellä tontilla Helsingissä on katastrofi"

Vuosia vellonut keskustelu Guggenheimin ympärillä ei pääty, vaikka Helsingin valtuusto äänesti eilen museohankkeen kumoon. – Tämä Guggenheim on iki-liikkuja, eli jälkipyykkiä käydään varmasti pitkään, sanoo Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo MTV:lle.

Ilonpurkauksia ja taputuksia, hymähtelyä ja pettyneitä purkauksia. Viiden ja puolen tunnin keskustelun jälkeen Helsingin valtuusto vihdoin sai Guggenheim-päätöksen tehtyä. Kaupunginvaltuusto hylkäsi hankkeen äänin 53–32. Väsyneet valtuutetut poistuivat nopeasti pois paikalta, sillä mitään uutta ei asiaan saatu. Jokaisen kuitenkin piti päästä sanomaan kantansa tässä tunteita herättävässä. Eniten ihmetystä herätti Kokoomuksen Lasse Männistön vastaehdotus.

Väsynyt, mutta onnellinen Sami Frank Muttilainen Vasemmistoliitosta kommentoi seuraavasti.

– Olihan tuo aika mielenkiintoista, että  yksittäinen valtuutettu heittää omia tarjouksia kehiin. Eihän tämä nyt näin mene. Nämä hommat eivät etene, jos porukka jokaisen ison hankkeen kohdalla ripottelee ehdotuksia. Hieman yllättävää, mutta hyvä näin.

Lasse Männistö (kok.) oli päätökseen pettynyt.

– Itse olisin toivonut, että valtuusto olisi asettanut sellaiset vahvat Helsingin linjat ja reunaehdot. Me olemme tähän asti keskusteltu lähinnä säätiön asettamista reunaehdoista. Itse kannatin sitä, että Helsinki olisi tullut nyt ulos ehdoillaan, joilla hanke olisi ollut tervetullut Helsinkiin. Valtuustoenemmistö katsoi toisin.

Useita valtuutettuja harmitti ajatus, että Helsingin paraatipaikalle ei anneta juuri muita vaihtoehtoja kuin Guggenheim tai nykyinen parkkipaikka.

– Olen tietysti vähän pettynyt lopputulokseen, koska itse näen, että tämä hanke olisi ollut hyvä. Tähän ei pidä jäädä kuitenkaan makaamaan. Tulen tekemään seuraavassa valtuuston kokouksessa aloitteen siitä, että Helsingin pitää välittömästi ryhtyä miettimään, että mitä muuta siihen voidaan tehdä. Olen ihan aidosti sitä mieltä, että parkkipaikka noin keskeisellä tontilla Helsingissä on katastrofi, sanoo Hannu Oskala (Vihr) MTV:lle.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo sanoi, että vuosien uuvutustaistelulle saatiin nyt piste. Toisaalta Guggenheimia kutsuttiin ikiliikkujaksi, josta ei päästä vielä eroon.

– Olen ymmärtänyt, että uutta esitystä ei enää tule, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Varmaan jälkipyykkiä nyt käydään pitkään. Varmasti olisi materiaalia aika moneen opinnäytetyöhön. Saa nähdä miten käy, sanoo Honkasalo.

1:54

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja