Mainos

Grillikauden parhaat apulaiset

Grillikausi on alkamassa ja nopeimmat ovat jo viritelleet laitteet käyttöön. Nautinto syntyy hyvässä seurassa, tulen ja hiilloksen äärellä herkutellen.

Grillaaminen on monelle kunniatehtävä ja yksi parhaita asioita kesässä. Herkut maistuvat hyvältä ulkona, ja samalla voi viettää aikaa yhdessä. Amerikassa grillin omistajia arvioidaan olevan yli 80 prosenttia väestöstä, mutta myös suomalaiset ovat kirineet hyvään vauhtiin tässä taitolajissa.

Grilli kaikilla mausteilla

Toiset haluavat täyden palvelun kesäkeittiön. Herkkuhetkeen saattaa kuitenkin riittää hyvin paistettu makkara lempisinapilla mökin rannassa. Myös isännän tai emännän salaiset marinadireseptit voitelevat kesävieraat tyytyväisiksi.

Grillivalikoimasta löytyy jokaiselle jotain – perusgrillistä huippuvarusteltuihin malleihin. Suurella grillausalustalla valmistuvat kerralla koko porukan ruuat, ja lämpöritilä antaa lisätilaa hauduttamiseen sekä ruokien lämpimänä pitämiseen. Kuvan Campingaz Adelaide -kaasugrillissä on erikseen sytytettävät ja säädettävät valurautapolttimet sekä piezosytytys. Tarvikkeille on runsaasti laskutilaa, koukkuja ja kiskoja. Tehokkaalla sivukeittimellä lisukkeet valmistuvat kätevästi grillailun lomassa.

Wokataan ulkona

Harjaantunut grillimestari tunnistaa oman laitteensa kapasiteetin ja suhteuttaa sen oikeaan kypsymisaikaan. Pihvit, kala ja monet kasvikset kypsyvät kätevästi avotulella. Apuvälineeksi voi silloin ottaa esimerkiksi halsterin.

Parhaat valmistusniksit löytyvät usein luovan kokeilun tuloksena. Wokkiruokaa on helppo valmistaa kesällä myös ulkona. Kasvisruuat ovat suosittuja, joten tutut herkut valmistuvat Sagaformin Barbeque-wokin avulla. Tuotteen on suunnitellut Jon Eliason.

Grillimestarin työkalupakki

Grillimestari tarkistaa kauden alussa työvälineiden kunnon. Puhdistusharja, suti ja pihdit kuuluvat vakiovarusteisiin. Kätevä apulainen on myös ajastin. Ulkona touhutessa aika rientää huomaamatta, joten kellon pirinä muistuttaa sisällä kiehuvasta perunakattilasta. Golfsetti on kätevä säilytyspaikka grillivälineille, ja samalla myös sopiva lahjavinkki tai tuliainen.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettua grilliä ei kannata puhdistaa grilliharjoilla. Ne saattavat naarmuttaa teräspinnan, ja seuraavalla kerralla puhdistus on vielä hankalampaa. Avuksi voi sen sijaan ottaa puhdistusaineen, lämpimän veden ja tiskiharjan. Likaantumisen ehkäisemiseen voi käyttää myös alumiinifoliota.

Retkellä, mökillä, veneessä ja asuntovaunussa täytyy hyödyntää pienikin tila. Kuvan laukussa mukana kulkevat eväät ja juomat. Samalla työkalut pysyvät tallessa.

Vesi kielellä

Sinapin valloitus alkoi, kun muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset huomasivat sinapinsiemenistä ja mausteista valmistetun tahnan herkullisuuden. Erilaisia marinadeja sekoitellaan myös suomalaisessa kesäkeittiössä. Eva Solo -kaatimessa on tippanokka, joka estää nesteen valumisen pitkin pullon kylkeä. Tiukasti istuva korkkiosa säilyttää tuoksut ja maut.

Grillivartaisiin kannattaa valita yhtä aikaa kypsyviä aineksia. Kaarevanmuotoiset vartaat sopivat hyvin ruokalautaselle, joten myös pöytäliinat pysyvät puhtaampina. Vaihtelua grillaukseen saa järjestämällä puutarhaan lettukestit. Muurikkalettujen paistamisesta saa myös sopivaa puuhaa pääruokaa odotellessa. Kermavaahto ja tuoreet marjat viimeistelevät jälkiruuan.

Kodikas kattaus

Ulkona nautitaan usein porukalla herkkuja pitkään. Tunnelmaa ja viihtyisyyttä tuo yhtenäinen kattaus. Terassille voi tehdä myös noutopöydän, josta on kätevä poimia syötävät.

Kotimaisten Ullakko-tuotteiden ajatuksena on tuoda vanhan ajan keittiö- ja kattaustekstiilit tähän päivään. Kattilahattu on uudenmallinen patalappu, jonka voi jättää paikoilleen. Näin kukaan ruokailijoista ei polta käsiään.

Pannuhiippa on apulainen paistinpannun tai kattilan kahvaan. Sisäosa on valmistettu silityslautakankaasta, joten tuotetta voi pitää kahvassa koko paistoajan. Sarjaan kuuluvat myös kattila-, sämpylä- ja munapussit sekä coolerit.

Grillijuhlan päättyessä myös tiskaaminen voi olla hauskaa. Naiselliset hansikkaat suojaavat käsiä, ja koristeiden avulla löytyy keittiöön ja puutarhaan nimikkokäsineet. Lisäksi tarvitaan pehmusteita ja huopia viilenevään iltaan. Grillijuhlissa viihdytään pitempään, kun tarjolla on paitsi hyvää ruokaa ja mukavat istuimet myös lämmin tunnelma.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus
Kuvat: Sagaform, Hobby Hall, Suomen Kolibri Oy, Kokkiman, Finnish Design Shop, Pieni Ullakkopuoti (Kuvaaja Outi Norberg)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.