Greenpeace: Kiinalaisissa leluissa myrkyllistä elektroniikkaa

Kiinan ympäristöaktivistit väittävät, että elektroniikkaromusta kierrätykseen irrotettuja komponentteja käytetään muun muassa kännyköiden ja lelujen uustuotantoon.

Kukoistava elektroniikkaromun hajotusbisnes kierrättää uusiokäyttöön myös vanhentuneita osia, joista saattaa vuotaa myrkyllisiä kemikaaleja, kertoo Kiinan Greenpeace.

– Meillä on usean vuoden ajalta todistusaineistoa siitä, että kierrätysosia päätyy muun muassa kännyköiden ja lelujen uustuotantoon. Uudet tuotteet saattavat siis olla myrkyllisiä ja vaikuttaa haitallisesti ihmisten terveyteen , sanoo Kiinan Greenpeacen edustaja Lai Yun.

"Työntekijöiden terveys vaarassa"

Kierrätys vaarantaa myös elektroniikkaromun purkamisessa työskentelevien tuhansien kiinalaisten terveyden, aktivistit sanovat.

Romu hajotetaan ja komponentit irrotetaan usein käsin, jolloin työntekijät altistuvat myrkyille ja pölylle. Työntekijät ovat yleensä kaukaa maaseudulta saapuneita köyhiä.

Etelä-Kiinassa sijaitseva Guiyu on yksi elektroniikan "kierrätyskeskuksista". Kaupungissa käsitellään vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia elektroniikkaromua. Piirilevyjä, monitoreja, pelikonsoleita ja muuta romua on kasoittain joka puolella kaupunkia ja muodostavat vakavan ympäristöriskin.

Länsimaiden houkuttimena halpuus

Kiinan Greenpeacen mukaan suurin osa romusta tuodaan Yhdysvalloista ja muualta länsimaista, joissa on tiukemmat jätteenkäsittelylait. On kymmenen kertaa halvempaa kuljettaa romu kehitysmaihin.

Myös kiinalaisten oma jatkuvasti kasvava elektroniikan kulutus kasvattaa romukasoja.

Kiinan ympäristöaktivistit vaativatkin elektroniikkajätteen kierrätykseen tiukempia säännöksiä ja tehokkaampaa valvontaa.

Kiinan viranomaisten mukaan maa noudattaa YK-sopimusta, jolla yritetään ehkäistä kehitysmaiden muuttumista elektroniikkaromun kaatopaikoiksi. Greenpeacen mukaan sopimusta kierretään salakuljettamalla romua Hongkongista mantereelle Guiyun kaltaisiin pikkukaupunkeihin.

(MTV3 - AP)

Lue myös:

    Uusimmat