"Jätteitä ulkomaille vievä alihankkija on entinen alihankkija"

Kiinassa ympäristöaktivistit väittävät, että elektroniikkaromun kierrätyksestä aiheutuu monenlaisia haittoja ympäristölle. Myös työntekijöiden sanotaan olevan suuressa vaarassa.

Sähkö- ja elektroniikka-alan tuottajien ja yritysten yhdistyksen Sertyn toiminnanjohtajan Arto Puumalaisen mukaan Suomessa asiat ovat täysin toisin. Kuluttaja voi huoletta viedä elektroniikkaromunsa kierrätykseen, eikä se aiheuta kenellekään minkäänlaista vaaraa.

– Siitä voi olla täysin varma. Yhdelläkään alihankkijallamme ei ole varaa harrastaa kyseenalaista toimintaa, Puumalainen sanoo.

Suurin osa saadaan raaka-aineeksi

Suomessa toimii seitsemän eri laitosta, joissa elektroniikkalaitteet käsitellään. Puumalaisen mukaan tällä hetkellä 85 prosenttia romusta saadaan kierrätykseen, eli hyödynnetään raaka-aineena.

Viisi prosenttia hyödynnetään energiana ja jäljelle jäävä osuus sijoitellaan erikoiskaatopaikoille. Jätteiden sijoittaminen ja käsittely hoidetaan siten, että kenellekään ei aiheudu mitään vaaraa.

– Kylmälaitteiden ja kuvaputkien käsittelyssä ollaan tekemisissä haitallisten aineiden kanssa. Ne ovat kuitenkin suljettuja prosesseja, eivätkä työntekijät tai muut altistu haitallisille aineille.

Serty valvoo, että sen alaisten yritysten prosessit ovat tekniikaltaan turvallisia. Pieni osa jätteestä viedään Ruotsiin, mutta Puumalaisen mukaan euroopan ulkopuolelle, käytännössä Kiinaan tai Afrikkaan, ei viedä mitään.

– Jos joku alihankkija moisesta jäisi kiinni, se olisi entinen alihankkija, Puumalainen sanoo.

Puumalainen ei hyväksy työturvallisuustilannetta, joka on Kiinassa retuperällä. Hänen mielestään on myös typerää viedä jätteen muodossa elektroniikassa käytettyjä harvinaisia maametalleja Kiinaan, missä kaivoksia on omasta takaa.

Tehokkuus kasvaa entisestään

Puumalainen on tyytyväinen kierrätyksen tehokkuuteen. Silti hän tavoittelee vielä suurempaa hyötyä kierrätyksestä.

– Kun tekniikka kehittyy, hyödyntämisaste nousee entisestään. En tiedä päästäänkö niin sanottuun suljettuun kiertoon, mutta se on tavoite, hän sanoo.

Tuottajan kasvanut vastuu ja direktiivi, joka kieltää haitallisten aineiden käytön kuluttajatuotteissa antaa tukea Puumalaisen unelmille. Kierrätettävyys paranee huimasti, kun se otetaan huomioon jo tuotesuunnittelussa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat