Göteborgissa rauhanomainen Black Lives Matter -mielenosoitus yltyi mellakoinniksi: Pulloja heitettiin poliiseja kohti

20 dollarin setelistä maailmanlaajuisiin protesteihin – Näin Yhdysvaltain protestiaalto syntyi 5:03
20 dollarin setelistä maailmanlaajuisiin protesteihin. Näin Yhdysvaltain protestiaalto syntyi.

Ruotsissa Göteborgissa järjestetty Black Lives Matter -mielenosoitus yltyi sunnuntaina mellakoinniksi. Osa mielenosoittajista heitti muun muassa pulloja poliiseja kohti ja rikkoi katukiveyksiä. Murikoita katukiveyksestä ei tiettävästi heitetty poliiseja kohti. Myös paikallisen kauppakeskuksen ikkunoita on rikottu.

Poliisin mukaan kaksi ihmistä otettiin kiinni.

Rauhanomaiseen mielenilmaukseen osallistui iltapäivällä yli 2 000 ihmistä, minkä vuoksi poliisi määräsi sen lopetettavaksi. Yli 50 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty Ruotsissa koronavirustilanteen takia.

Levottomuudet alkoivat poliisin määräyksen jälkeen. Suuri osa mielenosoittajista jatkoi mielenilmaustaan marssimalla keskustan läpi. Poliisi määräsi myös kulkueen päätettäväksi, sillä se tulkittiin laittomaksi kokoontumiseksi.

Mielenosoittajat siirtyivät

Osa mielenosoittajista kokoontui tämän jälkeen keskustassa sijaitsevalle aukiolle, missä he polvistuivat maahan. Mielenosoittajat pyysivät paikalla olleita poliiseja tekemään samoin, ja tilanne kärjistyi, kun poliisit eivät toimineet pyyntöjen mukaisesti. Poliisi vastasi tilanteeseen työntämällä liian lähelle tulleita mielenosoittajia pois.

Pienempi väkijoukko kokoontui vielä lähistöllä sijaitsevaan puistoon, minne lähetettiin mediatietojen mukaan runsaasti poliiseja. Puistoon kokoontuneet haastoivat riitaa poliisin kanssa, heittelivät pulloja poliiseja kohti sekä potkivat autoja. Väkijoukon mellakointi jatkui yhä illalla puistossa.

Jo pari viikkoa protesteja

Black Lives Matter -mielenosoituksissa protestoidaan Yhdysvaltain poliisin mustiin kansalaisiin kohdistamaa väkivaltaa vastaan.Tukimielenilmauksia on järjestetty eri puolilla maailmaa, ja niissä on myös yleisellä tasolla vastustettu rasismia ja poliisiväkivaltaa.

Taustalla on Yhdysvalloissa valtavia mielenosoituksia aiheuttanut George Floydin kuolema. Protestit alkoivat pari viikkoa sitten Minneapolisissa sen jälkeen, kun aseeton mustaihoinen Floyd kuoli poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätystilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat