Golfkentät ajankohtaan nähden hyvässä kunnossa – koronavirus toi tiukkoja rajoituksia: ”Emme voi ryssiä tätä hommaa”

4:06
Tulosruutu kertoi talven golfkomeetan Sami Välimäen kuulumisista.

Pitkälle edennyt kevät on mahdollistanut jo monen golfkentän avaamisen Suomessa, mutta koronavirusepidemian takia pelaajien pitää noudattaa tarkkoja erikoisohjeistuksia.  

Lumet eivät enää häiritse golfkenttien elpymistä uljaimpaan pelikuntoonsa. Viime aikoina on pystynyt jo vetämään ulkokierroksia suhteellisen lempeässä säässä.  

Koronavirusepidemia on tuonut rajoituksia lähes kaikkeen toimintaan, myös golfiin, vaikka ulkoilu ei sinänsä kuulu kiellettyjen asioiden listalle. 

Suomessa on yli 200 kenttää, joista auki on alle parikymmentä. Ovatko tunteet ristiriitaiset, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen?

– Ei, vaikka koronavirus toki häiritsee meitäkin. Joudumme antamaan tiukkoja ohjeistuksia ja toimimaan vastuullisesti, Korhonen painottaa MTV Urheilulle. 

Golfkenttien tulevaisuuden kannalta jokainen pelaaja on kuitenkin tärkeä tulonlähde. Kenttien kunnossapitoa ei voi kuitenkaan jättää alkukaudesta retuperälle, ja kulut juoksevat koko ajan. 

Tutun ja pienen ryhmän kanssa matkaan

Monet kentät ovat pitäneet klubitalonsa suljettuna, mutta kentälle saa silti mennä. Lähdöt varataan eri nettipalvelujen kautta. 

Kun yleensä yhdessä lähdössä saa lähteä neljä pelaajaa, nyt suositellaan maksimissaan kahden pelaajan ”flaitteja”. 

– Eivät pienemmät peliryhmät ole mikään itseisarvo, mutta sillä pyrimme välttämään parveilua kriittisillä paikoilla, kuten parkkipaikoilla, klubitalon ympäristössä, puttigriinillä ja rangella. 

Esimerkiksi Hartola Golf ilmoitti nettisivuillaan, että pelikaverin pitää olla ennalta tuttu, jonka kanssa on ollut kontaktissa aiemminkin. ”Vieraiden” ryhmiin ei ole asiaa.

Pelaajien on hyvä pitää toisiinsa vähintään kahden metrin varoetäisyyttä. 

– En halua kuulla sellaista, ettei ohjeita noudateta ja turvaetäisyyttä pidetä. Kenttä suljetaan, jos se ei muuten onnistu. 

Suositulla Helsingin Paloheinän rangella pääsee lyömään, jos ajan varaa etukäteen tunniksi. Käytössä on kuitenkin vain joka toinen lyöntipaikka. 

Koskettelu kentällä minimiin

Kaikenlaista koskettelua yritetään välttää. Tätä nykyä lipputankoa ei tarvitse ottaa pois putatessa – ja koronatilanteessa siihen ei saisi koskea enää lainkaan.

Koronavirus on luonut uudenlaista innovatiivisuuttakin. Reikään on kehitelty muovinen lieriö, minkä ansiosta pallo on helpompi nostaa lipullisesta reiästä. 

Bunkkeriharavat on poistettu käytöstä, joten jäljet pitää kunnostaa vaikka mailalla tai kengällä. 

Rangen palloautomaateissa suositaan lähimaksua. Pallokorien sijaan on hyvä käyttää vaikka omaa muovipussia. 

Monet kentät ovat poistaneet klubin omat bägikärryt pois käytöstä. Pelaajien pitää käyttää siis omaa kärryä tai kantaa omaa mailakassiaan. 

”Kaikista meistä kiinni”

Golfin etuna koronatilanteessa on, etteivät kontaktit sinänsä kuulu lajiin. Yli 70-vuotiaita ja muuten riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan pysymään pois kentiltä, eikä luonnollisesti sairaana kentälle ole asiaa. 

– Terveiltä ulkoilu ja liikkuminen eivät ole kiellettyjä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuorikin totesi, että hän on pikemminkin huolissaan siitä, etteivät ihmiset liiku tarpeeksi, Korhonen muistuttaa.  

Korhonen luottaa siihen, että golfväki on vastuullista ja noudattaa annettuja ohjeita. Hän painottaa, että jos yksittäisellä kentällä ei noudateta ohjeita, siihen puututaan. 

– Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa ryssiä tätä hommaa. On kaikista meistä kiinni, että jatkuuko golfin pelaaminen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja