Glögi on talven ykkösjuoma

Kun lämpötila painuu pakkasen puolelle, on aika juoda kupillinen höyryävää glögiä. Kauppojen valikoimista löytyy erilaisia vaihtoehtoja, mutta itse tehty glögi on aina se paras.

Glögi on pohjoismaalainen keksintö. Sen kantamuotoa käytettiin aikanaan virvoittamaan kylmässä säässä ratsastavia ja hiihtäviä postinkantajia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Perinteinen glögi tehdään mustaherukkamehusta, mausteista ja rommista tai muusta väkevästä viinasta. Glögi voidaan valmistaa myös viiniin, ja perinteisiä mausteita ovat neilikka, kaneli ja inkivääri. Valmiiseen glögiin voi laittaa mausteeksi ja koristeeksi rusinoita tai manteleita.

Nykyään glögiä saa kaiken vahvuisena, alkoholittomasta väkevään. Kaupoissa myytävät valmisglögit ovat rypälemehu- tai omenamehupohjaisia.

Tyylikkäät glögilasit

Glögiä voi juoda joko mukista tai perinteisestä kahvallisesta glögilasista.

Glögilaseja on kaikissa hintaluokissa. Tyylikkäitä design-laseja löytyy muun muassa Iittalan ja Pentikin kokoelmista. Halvempia vaihtoehtoa löytyy esimerkiksi Ikeasta tai tavaratalojen valikoimista.

Ihanat, omatekoiset glögit

Paras glögi syntyy itse tekemällä. Kokeile vaikka seuraaavia reseptejä:

Vaalea glögi

1 l omenatäysmehua
1/2 dl sokeria
10 mausteneilikkaa
1 tähtianis
pala tuoretta inkivääriä
5 vihreää kardemummaa
1 sitruunanruoho
(3 dl valkoviiniä)

Mittaa mehu, sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehuta hiljalleen n.10 minuuttia. Anna maustua noin 15 minuuttia. Jos haluat valkoviiniglögiä, lisää se ennen tarjoilua glögiä lämmittäessä. Siivilöi mausteet pois ja tarjoile juoma kuumana. Koristele tarjoilulasi esimerkiksi tähtianiksilla, sitruunaruoholla ja kuorituilla manteleilla.

Punainen glögi

2 dl mustaherukkamehutiivistettä
6 dl vettä
1 tl kardemummaa
1 appelsiinin kuori
0,5 - 0,75 dl fariinisokeria
10 mausteneilikkaa
1 kanelitanko
(2 dl punaviiniä)
kuorittuja manteleita ja rusinoita
omenaa koristeeksi

Mittaa muut ainekset paitsi appelsiininkuori kattilaan ja keitä seosta hiljalleen 15 minuutin ajan. Lisää appelsiininkuori ja anna glögin maustua 15 minuuttia. Siivilöi. Jos haluat punaviiniglögiä lisää punaviini ja lämmitä ennen tarjoilua. Pane lasien pohjalle ennen täyttämistä manteleita ja rusinoita sekä kanelitangot ja omenalohkoja.

Chiliglögi

1/2 punaista chilipaprikaa
8 dl omenatäysmehua
1 kanelitanko
2 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
2 tl hunajaa
tilkka rommia

Halkaise ja poista chilistä siemenet. Viipaloi puolikas chili.

Mittaa omenatäysmehu ja mausteet kattilaan. Keitä hiljaisella lämmöllä kymmenisen minuuttia.

Lisää tilkka rommia. Kaada glögi laseihin.

Manteliglögi

2 dl Pirkka-mustaherukkamehutiivistettä
8 dl vettä
1 rkl glögimaustetta (esim. Santa Maria)
1-2 rkl sokeria
1/4-1/2 tl manteliaromia tai
1-2 rkl mantelilikööriä
rusinoita
manteleita

Koristeeksi:

appelsiiniviipaleita

Mittaa mehutiiviste, vesi ja glögimauste kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta noin 5 minuuttia. Lisää sokeria ja manteliaromia tai -likööriä maun mukaan. Älä keitä enää.

Siivilöi juoma mukeihin rusinoiden ja mantelien päälle. Koristele appelsiiniviipaleella.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat