Geeniruokien merkitseminen pakolliseksi

Geenimuunneltua maissia tai soijaa sisältävien elintarvikkeiden merkitseminen tulee EU-maissa pakolliseksi. Asiasta päättivät unionin maatalousministerit tänään Brysselissä.

Aivan ilman nurinoita päätös ei syntynyt, sillä Ruotsi, Tanska ja Italia äänestivät sitä vastaan. Maat vaativat, että myös sellaiset elintarvikkeet, jotka saattavat sisältää geenimuunneltuja ainesosia, tulisi merkitä. Tätä esitti alunperin myös EU-komissio. Useimmat EU-maat kuitenkin katsoivat "saattaa sisältää" -merkinnän johtavan ongelmiin. Esimerkiksi Yhdysvallat kasaa Eurooppaan rahdattaviin viljalasteihin sekaisin geenimuunneltuja ja tavallisin menetelmin kasvatettuja satoja.

Ympäristöjärjestö Greenpeace ja Euroopan kuluttajajärjestö BEUC arvostelivat tuoreeltaan päätöstä. Niiden mukaan valtaosa geenimuunnelluista elintarvikkeista jää merkintävelvoitteen ulkopuolelle, koska manipuloituja ainesosia ei niissä voida suoraan osoittaa.

Geenimuunneltujen tuotteiden merkitsemistä ovat ajaneet etenkin eurooppalaiset kuluttajajärjestöt. Niiden mielestä tavallisten kansalaisten on voitava valita, syödäkö geenimuunneltua ruokaa vai ei.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja