Mainos

G20-maat sopuun jättimäisestä tukipaketista

G20-maiden johtajat ovat sopineet Lontoossa tuhannen miljardin dollarin eli lähes 750 miljardin euron suuruisesta talouden tukipaketista.

Tuki suunnataan talousvaikeuksissa oleville maille muun muassa Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kautta. IMF myös myy kultavarantojaan köyhien maiden auttamiseksi.

Britannian pääministeri Gordon Brown kertoi kokouksen tiedotustilaisuudessa, että päämiehet pääsivät yhteisymmärrykseen kuudesta kohdasta, joilla on tarkoitus lyhentää globaalia taantumaa.

- Olemme päässeet uuteen yhteisymmärrykseen siitä, että toimimme maailmanlaajuisesti selvitäksemme ongelmista, että teemme mitä tarvitaan, jotta kasvu ja työpaikat säilyisivät, että teemme tarvittavan, jotta talousjärjestelmäämme voidaan luottaa ja että voimme estää tällaisen kriisin tapahtumista uudelleen, Brown julisti.

Maat sopivat myös muun muassa uusista tiukoista toimintasäännöistä pankeille ja veroparatiisien lopettamisesta. Lisäksi kaupan vapauttamiseen tähtäävä Dohan kierros aiotaan aloittaa uudelleen.

Dohan kierroksen tarkoitus on esimerkiksi taata kehitysmaiden kilpailumahdollisuudet maataloudessa. Asia nostetaan esille seuraavassa teollisuusmaiden G8-kokouksessa.

Myös Ranska ja Saksa tyytyväisiä

Ranskan pääministeri Nicolas Sarkozyn mukaan G20-kokouksen lopputulos oli "parempi kuin olisi voinut toivoa." Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kutsui päätöksiä "historialliseksi kompromissiksi poikkeuksellisessa kriisissä."

Ennakkoon Saksa ja Ranska olivat arvostelleet valtioiden elvytyspaketteja, joita taas Yhdysvallat ja Britannia kannattivat.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mielestä G20-kokous on käännekohta taistelussa talouskriisiä vastaan.

- Maailman johtajat ovat tänään vastanneet ennennäkemättömällä tavalla kriisiin, Obama totesi tiedotustilaisuudessaan.

Myös muun muassa Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ja EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ovat kiitelleet kokouksen päätöksiä.

Seuraava G20-kokous päätettiin järjestää syyskuussa New Yorkissa. G20-maat ovat epävirallinen ryhmä, johon kuuluvat suuret teollisuusmaat sekä joukko kehittyviä maita. Suomea ryhmittymässä edustaa Euroopan unioni.

Hämähäkkimies kiipesi pankin seinälle

Kokouspaikan ulkopuolella mielenosoitukset ovat sujuneet toistaiseksi rauhallisesti. Mielenkiintoisimmaksi tempaukseksi nousi hämähäkkimiehenä tunnetun Alain Robertin mielenilmaus Lloyds-pankin pääkonttorin seinämällä.

Poliisi on pidättänyt tänään 110 henkilöä epäiltyinä eilisistä mellakoista Bank of England -pankin lähistöllä. Eilen poliisi pidätti jo 90 ihmistä.

Eilen mielenosoituksissa kuoli yksi ihminen. Viranomaisten mukaan kuolinsyy oli todennäköisesti sairaskohtaus.

Katso Helena Liikasen juttu (Kymmenen uutiset 2.4.2009)

(MTV3-Reuters-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.