G

Galantiini: Murekkeella täytetty lintu-, porsas- tai lammasrulla, joka tarjoillaan kylmänä ja viipaloituna.

Galette: Ranskalainen litteä kakku. Galetteksi kutsutaan myös laivakorppua, joita merimiehet muinoin matkoillaan söivät.

Gambas: Suuria katkarapuja.

Garbanzopapu,kikherne,kahviherne: Papukasvi, jota viljellään Välimeren maissa. Saatavana kuivattuna tai tölkkisäilykkeenä.

Garnityyri: Varsinaisen ruoan kanssa tarjottavat lisäkkeet.

Gazpacho: Kylmä kasviskeitto, jossa on mm. sipulia, tomaattia ja kurkkua.

Gelatiini: Liivate, joka on eläinkunnasta saatava hyydyttävä aine. Sitä käytetään mm. vasikanlihahyytelöiden ja vanukkaiden valmistuksessa. Saatavana sekä jauheena että lehtinä.

Gelee: Kirkas hyytelö.

Gemelli: Kierrepasta, joka näyttää siltä kuin kaksi spaghettia olisivat kiertyneet toistensa ympärille. Gemelli (ital.) tarkoittaa kaksosia.

Glaseerata: Ruoka tai valmis leivonnainen kiillotetaan esim. liemellä.

Gluteeni: jyvän ytimen valkuaisaine (proteiini). Määrä vaikuttaa jauhojen sitkoisuuteen eli leivontaominaisuuksiin.

Glögi: Kuumana tarjottava mausteinen valko-, punaviini tai marjamehujuoma.

Gnocchi: Pastatyyppi. Valmistetaan monella tavalla: perunasta, maissista tai vehnäjauhoista. Sukkulamaisia kuoren puolikkaita. Taikinaan lisätään joskus esim. juustoa tai pinaattia.

Gorgonzola: Italiasta, Lombardiasta kotoisin oleva pehmeä sinihomejuusto, jonka seuraksi sopivat esim. piparkakut ja glögi.

Graavata: Ks. tuoresuolata.

Gratinoida: Kuorruttaa ruoka esim.juustolla ja laittaa uuniin jolloin ruoan pinta saa kauniin värin.

Griljeerata: Jo kypsennetyn ruoka-aineen nopea ruskistaminen, esimerkiksi joulukinkun.

Grillata: Kypsennys säteilylämmön avulla tai lihan/kalan kypsentäminen ilman rasvaa ritilän päällä tai vartaassa.

Guacamole: Avokadosta tehty tahna/kastike, jota käytetään lisukkeena meksikolaisessa ruoassa.

Gulassi: Unkarilainen lihakeitto- tai muhennos, jossa tomaatteja, sipulia, perunoita ja mausteena mm. paprikaa ja valkosipulia.

Lue myös:

    Uusimmat