FT: Venäjä suunnittelee mahdollisesti suurhyökkäystä

Ukrainan armeija tallensi taistelupanssarivaunujen mittelön – T-90 räjähti 0:23
Ukrainan armeija tallensi taistelupanssarivaunujen mittelön – T-90 räjähti

Venäjä on mahdollisesti suunnittelemassa suurhyökkäystä ensi kesäksi, Financial Times kertoo nojaten ukrainalaisiin turvallisuusviranomaislähteisiin.

Venäjän tarkoituksena olisi lähteiden mukaan vallata ainakin Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueet kokonaisuudessaan. Venäjän joukot ovat vallanneet joitain osia alueista, ja niissä järjestettiin "kansanäänestykset" liittymisestä Venäjään vuonna 2022. Viranomaisten mukaan ei kuitenkaan olisi mahdotonta, etteikö Venäjän presidentti Vladimir Putin yrittäisi vallata myös Harkovaa tai jopa Kiovaa.

Lehden näkemän yhdysvaltalaisen tiedusteluarvion mukaan Putinin lopullinen päämäärä Ukrainassa ei ole muuttunut. Hän haluaa edelleen vallata koko maan ja alistaa ukrainalaiset Venäjän vallan alle.

Ukrainaa kehotetaan aktiiviseen puolustukseen

Erikseen länsimainen viranomainen kertoi Financial Timesille, että kuluvana vuonna tuskin nähdään "operationaalista läpimurtoa" suuntaan tai toiseen.

Hänen mukaansa Ukrainan kannattaisi muuttaa strategiaansa aktiiviseen puolustukseen. Strategian tarkoituksena olisi vahvistaa ukrainalaisten joukkojen asemia samalla, kun ne tiedustelisivat heikkoja kohtia venäläisten puolustuksissa. Samanlaista strategiaa ovat kannattaneet myös Viron puolustusministeriö joulukuussa julkaisemassaan raportissa ja Yhdysvallat, jonka mukaan Ukrainan joukot voisivat jatkaa sekä tehostaa pitkän kantaman iskujaan erityisesti Krimin niemimaalle.

Ukrainan entinen puolustusministeri Andri Zahorodnjuk ei kuitenkaan kannata strategiaa. Hänen mukaansa kyseessä olisi "historiallisen mittaluokan virhe", joka antaisi etulyöntiaseman Putinille. Sotilaallinen umpikuja voisi yhdysvaltalaisten tiedusteluviranomaisten mukaan hyödyttää Putinia, sillä hän luottaa länsimaiden ja muiden Ukrainan liittolaisten sotaväsymyksen kasvuun ja täten Ukrainalle lähetettävän tuen vähenemiseen.

Venäjän asepakotteiden porsaanreiät tukittava

Ukraina kehotti länsimaita paneutumaan tosissaan Venäjän asetuotannon rajoittamiseen. Ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan lähes kaikki Venäjän aseisiinsa käyttämät tärkeät osat tulevat länsimaista.

Kuleban mukaan jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että jopa 95 prosenttia venäläisaseista löydetyistä kriittisen tärkeistä, ulkomailla valmistetuista osista on valmistettu länsimaissa. Hänen mukaansa yritykset muun muassa vievät Venäjälle sellaista siviilitekniikkaa, jota voidaan käyttää myös aseissa.

Kuleba ei kertonut tarkasti, mistä arviot länsimaisen tekniikan määrästä ovat peräisin, mutta Ukrainan tiedetään purkaneen runsaasti venäläisiä ohjuksia ja taistelulennokkeja.

Lue myös:

    Uusimmat