Ukraina vaatii länttä rajoittamaan tosissaan Venäjän asetuotantoa

Ukraina kehottaa länsimaita paneutumaan tosissaan Venäjän asetuotannon rajoittamiseen. Ukrainan ulkoministerin mukaan lähes kaikki Venäjän aseisiinsa käyttämät tärkeät osat tulevat länsimaista.

Ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että jopa 95 prosenttia venäläisaseista löydetyistä kriittisen tärkeistä, ulkomailla valmistetuista osista on valmistettu länsimaissa.

Kuleban mukaan yritykset muun muassa vievät Venäjälle sellaista siviilitekniikkaa, jota voidaan käyttää myös aseissa.

Kuleba ei kertonut tarkasti, mistä arviot länsimaisen tekniikan määrästä ovat peräisin, mutta Ukrainan tiedetään purkaneen runsaasti venäläisiä ohjuksia ja taistelulennokkeja.

– Ukraina tarvitsisi vähemmän apua ja menettäisi vähemmän ihmishenkiä, jos hämärät suunnitelmat paljastettaisiin ja porsaanreiät tukittaisiin, ulkoministeri jatkoi sosiaalisen median viestissään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi aikaisemmin tällä viikolla Maailman talousfoorumissa Davoissa, että länsimaiden olisi varmistettava pakotteiden "sataprosenttinen toimivuus".

Suuri polttoainevarikko tulessa rajan pinnassa

Venäjällä suuri polttoainevarikko roihusi perjantaina ilmiliekeissä Brjanskissa lähellä Ukraina rajaa, kertoivat alueviranomaiset. Varikko syttyi tuleen lennokki-iskun seurauksena.

Brjanskin kuvernöörin Aleksandr Bogomazin mukaan ilmatorjunta "neutralisoi" ukrainalaislennokin, mutta se ehti pudottaa räjähteensä, jotka osuivat polttoainevarikkoon Klintsyn kaupungissa, noin 70 kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

Bogomazin mukaan tapahtuma ei vaatinut uhreja, mutta varikko syttyi tuleen. Paikalle hälytettiin toistakymmentä paloautoa sammuttamaan varikkoa. Paikallisen rautatieyhtiön mukaan paikalle oli saapunut myös suurpaloihin erikoistunut juna.

Ukrainan sotilastiedustelupalvelu kertoi myöhemmin maan armeijan tehneen hyökkäyksen. Uutistoimisto AFP:lle puhuneen nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan lennokkihyökkäys kuului erikoisoperaatioon.

Ukrainan armeija kertoi torstaina olevansa vastuussa lennokkihyökkäyksestä Leningradin alueen pohjoisosaan Venäjällä, liki tuhannen kilometrin päässä rajasta. Lennokkihyökkäykset alueelle ovat olleet erittäin harvinaisia.

Lue myös:

    Uusimmat