Finnair lentääkin vielä iltapäivällä Britanniaan – vie brittejä takaisin kotimaahansa

Finnair lentää iltapäivällä Helsingistä Lontooseen, kerrotaan yhtiön viestinnästä. Tarkoitus on viedä brittejä ja muita halukkaita takaisin kotimaahansa. Kone lentää tyhjänä takaisin.

Aiemmin kerrottiin, että Finnair peruu kaikki Suomen ja Britannian väliset lentonsa kahdeksi viikoksi. Tämän aamun edestakaista vuoroa Lontooseen ei lennetty.

Finnairin viestinnän mukaan tulevinakin päivinä saatetaan kuitenkin lennättää brittejä kotimaahansa.

–  Tulemme operoimaan joitakin lentoja Lontooseen seuraavien kahden viikon ajan viedäksemme asiakkaita Britanniaan, kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Mari Kanerva.

Hänen mukaansa tarkemmat päätökset tehdään vielä tänään, mitkä vuorot Helsingistä Lontooseen lennetään. Kaikki vuorot takaisin Lontoosta Suomeen on joka tapauksessa peruttu, ja koneet tulevat takaisin siirtolentoina.

Kanerva sanoo, että monet asiat ovat edelleen auki. Yksityiskohtia on selvitelty aamun aikana. Muun muassa uudelleenreititys on vaikeata, koska monet maat ja lentoyhtiöt ovat asettaneet matkustusrajoituksia.

Matkustajat Lontooseen ovat pääasiassa brittejä, mutta joukossa on joitakin kymmeniä Kaukoidästä saapuneita matkustajia, joiden tarkoitus on ollut lentää Helsingistä edelleen Britanniaan.

Finnair on yhteydessä suoraan matkustajiin

Finnair pyrkii olemaan suoraan yhteydessä kaikkiin asiakkaisiin, joiden lento perutaan. Siinä yhteydessä kerrotaan, mitä vaihtoehtoja asiakkaalla on saada maksu käyttämättömästä lipusta.

Finnair on lentänyt edestakaisin joitakin edestakaisia vuoroja myös Helsingin ja Manchesterin sekä Helsingin Edinburghin välillä. Kanervan mukaan rahtiliikenteestä tehdään päätöksiä myöhemmin.

Tulolennolla olisi ollut hieman yli sata matkustajaa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti myöhään sunnuntaina, että matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi Britanniassa havaitun ja aiempaa tarttuvampana pidetyn koronaviruksen muunnoksen leviämisen estämiseksi. Kielto tuli voimaan tänään maanantaina puoliltapäivin.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että aamun menolennolla olisi ollut hieman alle sata matkustajaa ja paluulennolla matkustajia olisi ollut hieman yli sata. Menolennolla olisi ollut muutama kymmenen ulkomaalaista, joiden vaihtoehtoja Lontooseen pääsemiseksi nyt selvitetään.

Tallqvist ei osaa arvioida, kuinka suurta matkustajajoukkoa kahden viikon perumiset kokonaisuudessaan koskevat. Lentojen määrä on muutoinkin ollut huomattavasti tavallista pienempi koronaviruspandemian vuoksi asetettujen rajoitusten vuoksi.

Matkustajat, joiden lentoja perutaan, voivat Tallqvistin mukaan hakea lennon siirtoa tai lipun hinnan palauttamista. Hän huomauttaa, että EU:n määrittelemiä korvauksia ei kuitenkaan voi saada, koska peruminen ei johtunut lentoyhtiöstä.

Suosituksen antoi THL

Myös monet muut maat ovat päättäneet keskeyttää matkustajalentoliikenteen Britanniasta. Brittihallitus onkin kutsunut maanantaille koolle hätäkokouksen, jossa asiaa on tarkoitus puida.

Suomessa Traficom sai sunnuntaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) lausunnon, jossa se katsoi lentoliikenteen katkaisemisen Britanniasta Suomeen olevan välttämätöntä. THL suositti lentoliikenteen katkaisemista kahdeksi viikoksi.

Ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista kertoo, että Suomesta on viime aikoina lähtenyt päivittäin Britanniaan pari lentoa. Näiden liikennöintiin tuore päätös ei vaikuta, eli Britannian suuntaan lentoliikenne voi jatkua normaalisti, jos lentoyhtiöt sen kokevat järkeväksi. Saarimäki tosin huomauttaa, että paluumahdollisuuden puuttuminen voi vaikuttaa ihmisten matkustushalukkuuteen.

Keskeytys ei koske muiden maiden kautta Suomeen saapuvia transit-lentoja, vaan ainoastaan suoria yhteyksiä Britanniasta Suomeen. Tallqvist ei halua arvioida, kuinka todennäköistä tai helppoa matkustajien olisi järjestää itselleen vaihtolentoja päästäkseen Britanniasta Suomeen.

Tavaraliikenne saa kulkea

Tilannetta seurataan Traficomin Saarimäen mukaan nyt kaksi viikkoa. Jos THL muuttaa arviotaan tilanteesta, voidaan tähän hänen mukaansa reagoida.Kiellon aikana kaikki tavaraliikenne ja muun muassa rokotekuljetukset mahdollistetaan. Saarimäellä ei ole suoraa tietoa siitä, onko Britanniasta Suomeen tiedossa rokotekuljetuksia tulevien viikkojen aikana.

–  Sieltä on nyt pari matkustajalentoa tullut päivässä Suomeen. Niiden matkustajalentojen yhteydessä toki jonkin verran tavaraakin kulkee.

Matkustusilmoituksen on tehnyt lähes 2  000 ihmistä

Suomen suurlähetystö Britanniassa kehottaa edelleen Britanniassa oleskelevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen. Suositus koskee suurlähetystön mukaan myös pysyvästi Britanniassa asuvia suomalaisia.Suurlähetystö kertoo välittävänsä tilannetietoa tekstiviestein.

Ulkoministeriön viestinnän mukaan matkustusilmoituksen Britanniaan oli tehnyt maanantaina alkuyöstä yhteensä 1  930 ihmistä. Viime yönä STT:lle kerrotussa luvussa ovat mukana sekä matkailijat että maassa pysyvämmin asuvat.

Matkailijoiden osuus kaikista matkustusilmoituksen tehneistä oli alkuyöstä 176.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Petra Sarias painottaa, että matkustusilmoitusten osoittamat ihmismäärät ovat suuntaa antavia. Moni ei tee matkustusilmoitusta lainkaan. Lisäksi matkailijoiden luvussa voi olla mukana myös niitä, jotka ovat maassa pidempiaikaisesti.

Matkustusilmoitusten määrä on noussut viikonlopun aikana. Perjantaina Britanniaan matkustusilmoituksen tehneitä oli ulkoministeriön tiedossa 1  681. Heistä matkailijoita oli 140.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 21.12.2020 kello 12.34.

Lue myös:

    Uusimmat