Fennovoiman ydinvoimalatyömaata vartioineen firman päällikkö asensi autoihin kojelautakamerat aktivistien varalta – sai sakot

Vartiointiyritys Securitaksen päällikkötason työntekijä sai sakot, kun hän ei ollut neuvotellut työntekijöiden kanssa ajoneuvoihin kiinnitettävistä kojelautakameroista.

Vuosien 2016 ja 2017 vaihteessa asennetut kamerat otettiin käyttöön Fennovoiman ydinvoimalatyömaata varten. Alueella oli noihin aikoihin ollut paljon aktivisteja, ja vartiointiliike halusi dokumentoida työmaalla tapahtuvat poikkeustilanteet ja ilkivallanteot.

Kamerat kuvasivat autosta eteenpäin ja olivat lähtökohtaisesti päällä auton ollessa käynnissä. Ne pystyttiin kuitenkin halutessa sammuttamaan myös auton käynnissäolon aikana.

Oikeus katsoi, että kamerat olisi pitänyt asentaa yhteistoimintamenettelyssä työntekijöiden kanssa. Tällä on tarkoitus varmistaa, että työntekijöillä on riittävät tiedot heihin kohdistuvasta valvonnasta. Kamera saattoi nimittäin kuvata työntekijää esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa jotain henkilöä otettiin kiinni ja paikalle saapuisi toinen vartiointiliikkeen auto seuraamaan tilannetta.

Koska päällikkö ei ollut toiminut yhteistoimintamenettelyssä, tuomitsi käräjäoikeus hänet yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta 15 päiväsakon sakkorangaistukseen. Miehen tuloilla se tarkoitti reilusti yli tuhannen euron seuraamusta. Helsingin hovioikeus ei maaliskuussa muuttanut tuomiota.


Huumausainerikoksista tuomitun hurja takaa-ajo tallentui poliisin kojelautakameraan Lohjalla 1:24
Poliisiautojen kojelautakamerat tallentavat monesti muun muassa erilaisia liikennerikoksia. Katso miten poliisi jahtasi huumerikoksista tuomittua Lohjalla.

Lue myös:

    Uusimmat