Jatkuva ilkivalta riesana Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla: Autoja poltettu, ikkunoita töhritty

Kun Pyhäjoen ydinvoimalatyömaata esiteltiin tänään toimittajille, huomio kiinnittyi heti aamutuimaan Rosatomin tytäryhtiön rakennustöistä vastaavan RAOSin toimitilojen kuntoon. Uuden rakennuksen julkisivu oli töhritty punaisella spray-maalilla usean neliömetrin alalta juuri ennen mediapäivän alkamista.

– Onhan tämä ilkivallan määrä lisääntynyt, se on selvä. Toissa-aamuna oli poltettu auto tuossa meidän tiellä, kertoo Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen.

Käykö polisi Pyhäjoella jo joka päivä?

– Sitä en halua kommentoida, mutta jos pyhäjokisilta kysyy, niin poliisi alkaa olla päivittäinen näky täällä..

Sitä, kuka ilkivallasta on vastuussa, ei tietenkään tiedetä. Se on kuitenkin varmaa, että aktivistit haluavat häiritä laitosalueen rakentamista kaikin mahdollisin keinoin. Yleisin tapa on kiinnittäytyä kaivinkoneiden tai nostureiden runkoon tai kauhaan ja estää työnteko sillä tavoin. Aktivistit poistuvat koneista vasta poliisin irrottamina – ja poliisi ajaa paikalle usein sadan kilometrin päästä Oulusta.

– Kyllä siinä aina työt seisovat jonkun aikaa..

Välillä aktivistit ovat tukkineet teitä, jotta liikenne pysähtyisi työmaalla. Ahkera toiminta ei kuitenkaan ole pysäyttänyt töitä vielä vakavasti.

– Ei, kyllä aikataulussa ollaan, sanoo Sipiläinen.

Varhainen tulo oli yllätys

Vaikka kansainvälisten aktivistien saapuminen Pyhäjoelle osattiin ennustaa, aikataulua ei osattu arvata.

– Että he tulisivat näin alkuvaiheessa, jo kun puita alettiin kaataa. Sitä ei osattu ennakoida, Sipiläinen kertoo.

Aktivistien toiminta ei ole vähenemään päin, päinvastoin.

– He ovat olleet leirillä koko talven ja heidän määränsä on lisääntynyt. Varsinainen toimintaviikko alkaa 22. huhtikuuta ja 26. huhtikuuta on vilkkain päivä. Silloin he aikovat ottaa niemenkärjen haltuunsa.

Fennovoimalla ei ole keskusteluyhteyttä aktivistien kanssa. Kymmenien henkilöiden joukko muodostuu eri järjestöjen jäsenistä ja yksittäisistä ydinvoiman vastustajista.

– Me näemme heidän nettisivuiltaan, mitä on tulossa.

Uusi status helpottaa

Tilanne koheni Fennovoiman kannalta hiukan viime vuoden lopulla, kun rakennustyömaa sai samanlaisen statuksen kuin lentokentät ja vastaavat alueet.

– Jos tänne tulee luvatta, me voidaan ottaa kiinni ja poliisi hakee pois ja siitä seuraa sakkorangaistus..

Ydinvoimalatyömaan ympärillä on jo aita ja vartijoita, mutta se ei pidättele.

– Aita pidättelee rehellisiä tulijoita, ei muita.  Me olemme joutuneet lisäämään vartijoita ja muuttamaan toimintatapojamme, jotta työtä voidaan tällä alueella nyt tehdä.

Kuva: Tänä aamuna töhrittiin Rosatomin tytäryhtiön RAOS Projektin toimitila Pyhäjoella. Kuva: Ville Honkonen

Lue myös:

    Uusimmat