Feng Shui ja energiasisustus
Feng shui on vuosituhansia vanha kiinalainen oppi, jonka avulla pyritään luomaan harmoninen elinympäristö. Sana feng merkitsee tuulta ja shui vettä.
Oppi perustuu ajatukseen ympärillämme virtaavista energioista, joiden vapaaseen kulkemiseen meidän tulisi sisustusratkaisuillamme pyrkiä. Feng shui ei liity pelkkään sisustamiseen, vaan myös asuinympäristöön. Muinaiset Kiinan keisarit käyttivätkin feng shui - mestaria apunaan rakentaessaan palatsejaan. Tämän päivän yritysmaailmassa mm. British Airways ja The Body Shop ovat hyödyntäneet oppia toimitilojensa sisustuksessa.
Kaiken lähtökohtana on kosmoksen näkymätön energiavirta chi, jota on kahdenlaista, hyvää sheng- ja huonoa sha- energiaa. Tätä energiaa voitaisiin yhtä hyvin kutsua myös ilmapiiriksi, ja jokaisessa tilassa on kummankinlaatuista energiaa. Kiinnittämällä huomiota oman kotimme energiavirtaukseen voimme lisätä omaa hyvinvointiamme ja vahvistaa niitä elämänalueitamme, jotka tuntuvat olevan "pysähdyksissä".
Energia tulee feng shuin mukaan sisälle ovesta ihmisten mukana, ja kodin sisustus tulisi luoda sellaiseksi, että se pääsee liikkumaan vapaasti. Jokainen kykenee intuitiivisesti kokemaan kotinsa "kuolleet" paikat, jotka kaipaavat energiasiivousta. Eritoten kuihtuneet, huonokuntoiset kasvit vaikuttavat negatiivisesti kodin henkeen, eikä feng shui myöskään suosittele kuivakukkien tai kaktusten käyttöä. Hyvä tapa ohjata energiavirtojen kulkua ovat peilit.
Keskeisiä käsitteitä feng shuissa ovat myös yin ja yang . Yin on passiivista ja yang aktiivista energiaa, ja kaikissa kodin huoneissa on niitä kumpaakin. Koska etelä ja pohjoinen ovat näiden energioiden ääripisteitä, kannattaa toiminnallisemmat huoneet, kuten työtila tai keittiö sijoittaa etelään yangin puolelle. Rauhallisempi pohjoinen, eli yin, sopii taas parhaiten makuuhuoneelle. Kun liikutaan tilasta toiseen, myös tunnelma muuttuu ja tätä energianmuutosta voidaan korostaa sijoittamalla tilojen rajalle sopiva sisustuselementti.
Vielä syvällisemmin energiankulkuun perehdytään tutustumalla Viiden elementin järjestelmään, joka perustuu vuodenaikoihin. Kesän ja syksyn väliin on kuitenkin lisätty viides vuodenaika. Elementit ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi, ja niitä kaikkia tarvitaan ympäristössämme harmonian saavuttamiseksi.
Puun energiaa on mm. isoissa kasveissa, tulta valaisimissa, maata keramiikassa ja posliinissa, metallia raudassa ja teräksessä, ja vettä akvaariossa tai altaissa. Akvaario on erittäin arvostettu feng shuissa, sillä sen avulla saadaan arvokasta vesienergiaa sisätiloihin. Myös sen kasvit ja kalat aktivoivat energiaa, ja parhaimmillaan akvaariosta löytyvätkin kaikki viisi elementtiä.
Kahdeksan ilmansuuntaa on "pohjakartta", jossa kompassin avulla pystymme määrittämään tarkasti kotimme eri huoneiden feng shui- ilmapiirin. Kaikissa kahdeksassa ilmansuunnassa on erilaista chi-energiaa, ja niihin liittyy jokin viidestä elementistä, ja järjestelmän avulla voidaan määrittää myös yksittäisen huoneen energiakeskukset. Ilmansuunta määritellään huoneen tai asunnon keskiosasta, joka tulisi aina jättää mahdollisimman tyhjäksi. Keskusta on kahdeksan ilmansuunnan keskellä sijaitseva yhdeksäs energiakeskus, ja erityisen tärkeä ja voimakas. Eri ilmansuunnat edustavat elämänalueitamme ja sisustusta muuttamalla pystymme vaikuttamaan niiden kehitykseen.
Feng shui on varsin monimutkainen järjestelmä ja sen oikeaoppinen noudattaminen vaatii syvällistä perehtymistä. Tavallinen kodinsisustaja voi kuitenkin nauttia feng shuista soveltamalla sen oppeja omiin mieltymyksiinsä ja luottamalla omaan intuitioonsa. Tutkimalla alan oppaita voi löytää sopivia sisustusideoita ja luoda kotiin levollisen tunnelman. Tarjolla on myös kursseja, joita järjestää mm. Suomen Fengshui ry, sähköpostiosoite fengshui@co.inet.fi.
Teksti: Tia Taivalmäki
Uusimmat
-
06:19
Koira kuoli puistossa tapahtuneen kahnauksen vuoksi – hyökkääjäksi syytetyn koiran omistaja suivaantui: "Koira lähti aivan kiltisti mukaani kun huusin"
-
06:15
Torstain suomalaiset Oberstdorfin MM-kisoissa: Ilkka Herola hyökkää jälleen
-
06:13
MTV seuraa koronan etenemistä: Nuorten koronapotilaiden määrä nousi ennätyslukemiin Husin teho-osastoilla – raskaana olevien tehohoidossa jouduttu sektioon
-
06:10
Husin teho-osastoilla viime viikolla ennätysmäärä nuoria koronapotilaita – moni heistä jopa alle 30-vuotias
-
06:02
Tämä laji ei sovi korkeanpaikankammoisille – näin upelta näyttää jääkiipeily Posiolla
-
05:58
Kommentti: MM-hiihtojen valtavimmat suomalaisodotukset vaarassa kuplia yli
-
05:50
Koronatartunnat pomppasivat uuteen ennätykseen ja Husin toimintaa uhkaa nyt myös hoitajapula: "Tehohoitajia ei saa tällä hetkellä rahallakaan"
-
05:47
SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti jälleen – "kaunis laskeutuminen" vaihtui minuuteissa liekkimereen
-
05:19
Edustajainhuone aikaisti äänestystään mahdollisen hyökkäyksen varalta – kongressin turvatoimia kiristetty
-
05:01
Ruotsin epäillystä terrori-iskusta lisätietoa: Kolmelle uhrille hengenvaaralliset vammat – parikymppinen epäilty syyllistynyt aiemmin pikkurikoksiin
-
23:29
Amazon uudisti logoaan, mutta osa koki uuden logon muistuttavan Hitleriä – vaihto tapahtui nopeasti
-
23:08
Yhdysvalloissa osavaltiot keventävät koronarajoituksia – Biden arvosteli Texasia ja Mississippiä maskihöllennyksistä
-
23:05
Sam Lofquistin satumainen paluu sai erikoisen lopun – katso SM-liigakierroksen kaikki maalit
-
22:48
Ikävä vaara vaanii pian monia koteja: Tarkkaile näitä "hälytysmerkkejä" lumen sulaessa
-
22:19
TPS palasi voittokantaan – Jukureiden tappioputki jo kaksinumeroisissa
-
22:08
Tappara sai tärkeän avun – kärkiottelusta maukas voitto
-
22:05
Etelä-Suomen avi tiukentaa koronarajoituksia – kiistakapulana olleet kuntosalit voivat edelleen olla auki alle 10 hengelle
-
22:05
NHL-hyökkääjä tykitti historiankirjoihin – listaus paljasti Teemu Selänteen mielettömän saavutuksen
-
21:55
JYP palasi voittokantaan, Jarkko Immoselle outo osuma – "En ole aiemmin tuollaista tehnyt"
-
21:51
Tämä kaikki Ruotsin epäillystä terroriteosta tiedetään: Nuori mies hyökkäsi ihmisten kimppuun viidessä eri paikassa – "Kauhistuttavia tapahtumia"
-
Lataa lisää