Mainos

FAO: Hyönteisten syönti on ekologisempaa

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO haluaa lisätä tietoisuutta syötävien hyönteisten tarjoamista mahdollisuuksista tuottaa riittävästi proteiinia maailman ihmisille ja heidän kasvattamilleen muille tuotantoeläimille. Lauantaina vietetyn maailman ruokapäivän kunniaksi hyönteisten ylistystä kuultiin kokkaustapahtumassa FAO:n paviljongissa Shanghain maailmannäyttelyssä, Kiinassa.

Tutkijoiden mukaan maailmassa on ainakin 1 700 syötävää hyönteislajia. Noin 2,5 miljardille ihmiselle hyönteisten syöminen on jo arkipäivää, kuten lihan tai kalan syöminen. Yleisimmin käytetään erilaisia heinäsirkkoja, kaskaita, muurahaisia sekä hyönteisten toukkia.

Hyönteiset tai niiden toukat sisältävät runsaasti proteiinia, rasvaa, rautaa ja kalsiumia. Osa sopii syötäväksi sellaisenaan, vaikka useimmista tulee kypsentämällä maukkaampaa ja myös turvallisempaa syötävää.

Hyvää proteiinia pelkällä jätteellä ja lannalla

Ihmisten lisäksi hyönteisillä voidaan ruokkia nautoja, siipikarjaa, sikoja ja kaloja. Vaihtolämpöisinä eläiminä ne muuttavat rehua ruuaksi tavanomaisia tuotantoeläimiä selvästi tehokkaammin. Esimerkiksi laulukaskas tarvitsee rehua kuusi kertaa vähemmän kuin nauta ja kaksi kertaa vähemmän kuin sika tai broileri tuottaakseen saman määrän proteiinia.

Lisäksi hyönteiset tuottavat tasalämpöisiä eläimiä vähemmän kasvihuonekaasuja ja pärjäävät usein elintarviketuotannon jätteellä tai suoraan tuotantoeläinten lannalla. Esimerkiksi kärpäsen toukkia voidaan kasvattaa siipikarjan lannalla ja syöttää sitten niitä broilereille muun eläinproteiinijauhon sijaan.

Länsimaissa ongelmana nuiva suhtautuminen

Asiantuntijoiden mukaan nyt on kehitettävä kasvatusmenetelmiä sekä elintarvike- ja rehuntuotannon teknologiaa, jotta hyönteisiä saadaan ruokaketjuun nykyistä laajemmassa mittakaavassa ympäri maailman. Länsimaissa pulmana arvellaan olevan paitsi teknologian puute, myös ihmisten nurja suhtautuminen hyönteisten syömiseen.

FAO aloittikin keväällä 2010 projektin, jossa luodataan hyönteisten kestävää käyttöä ja ravitsemusta parantavia mahdollisuuksia yhdessä Laosin valtion kanssa. Alueella on pitkä perinne hyönteisten ruokakäytöstä, kotikasvatuksesta ja yhtenä harvoista maista myös kaupallisesta kasvatuksesta ruuan raaka-aineeksi. Vaikka hyönteisiä käytetään monilla alueilla esimerkiksi Afrikassa, kerätään ne muualla pääasiassa luonnosta.

Kolmipäiväinen hyönteisgourmet-tapahtuma Shanghaissa oli projektin ensimmäinen mediatilaisuus. Paikalla keitti laosilainen huippukokki Sisouphanh Ocampo maan pääkaupungissa Vientianessa sijaitsevasta Sticky Fingers -ravintolasta. Hän oli voittanut alueellisen hyönteisruokakilpailun hyönteistacoreseptillään. Maailmannäyttelyssäkin tarjoilluissa tacoissa käytettiin silkkiperhosen toukkia, heinäsirkkoja, intialaisia mausteita sekä perinteisempiä tacolisäkkeitä tomaattisalsaa ja kermaviiliä.

Maailmassa on yhä lähes miljardi nälkää näkevää ihmistä. Maailman ruokapäivän teemana oli tänä vuonna United Against Hunger, yhdessä nälkää vastaan. Teema korostaa sitä, että ravinnon turvaaminen ja sen kasvattaminen ekologisesti kestävin menetelmin maapallon kasvavalle väestölle edellyttää toimivaa yhteistyötä valtioiden, järjestöjen, yksityissektorin, maanviljelijöiden ja tiedeyhteisön kesken.

(MTV3 - Ruokatieto)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.