F1-lehdistökatsaus: Verstappen villitsi puukengät letkajenkkaan – Räikköselle riitti myötätuntoa

Max Verstappenin uran toinen F1-voitto, Lewis Hamiltonin kypsä mestaruusjahti sekä Ferrarin osittain itseaiheutettu alamäki. Näistä elementeistä koostuu tämän kertainen lehdistökatsauksemme.

Hollannissa Max Verstappenin uran toinen voitto sekoitti sen verran päät, että maan suurin lehti De Telegraaf hehkutti 20-vuotiaan ottaneen kisavoiton Malesian sijaan Marseillessa.

Verstappenien kotikaupungissa Monfoortissa nuorukaisen voitto aiheutti täyteen ahdetussa pubissa spontaanin letkajenkan, joka kiemurteli rytmikkäästi huutaen ravintolan sisältä ulos ja takaisin.

– Viimeinkin! Pettymyksiä ja takaiskuja täynnä olevalla kaudella Max Verstappen todisti olevansa vertaansa vailla oleva urheilija. Vakuuttava voitto Malesiassa tuntui kuin hyvitykseltä katastrofikaudelle. Ja mikä parasta, se oli täysin hänen omaa ansiotaan, lehti suitsuttaa.

Ensimmäinen voitto viime vuoden toukokuussa Barcelonassa tuli kahden Mercedes-kuskin kolaroitua keskenään lähtökiihdytyksessä, joten nyt ajamalla tullut ykköstila maistui Hollannissa entistä paremmalta. Verstappen nousi jo alkukierroksilla upealla ohituksella Lewis Hamiltonin ohi ykköseksi.

– Tällä kertaa pelkästään huono tuuri ei päästänyt häntä yksin karkuun, vaan hän tiesi, että hänellä on iso etulyöntiasema suureen suosikkiin nähden, De Telegraafin Joe van Burik viittaa Mersun haavoittuvaisuuteen Malesiassa.

Lehden toinen toimittaja Frank Woestenburg hehkutti maanantaiaamuna, että nuoren Verstappenin suurin lahjakkuus löytyy tämän korvien välistä.

Verstappen ohittaa Hamiltonin tyylipuhtaasti 0:22

Hamilton pakkelia Mersun halkeamiin

Mercedeksen kadonnut vauhti hämmästytti tiimin itsensä lisäksi myös kansainvälistä lehdistöä. Valtteri Bottaksen jääminen viidenneksi ja täysin kärkinelikon vauhdista oli jo sinänsä uskomatonta, mutta myös Hamilton kalpeni vauhdissa Red Bullille ja Ferrarille.

– Hamilton kasvatti MM-johtoaan huolimatta anteeksiantamattomista auton ongelmista. Kakkossijan jälkeen hänellä oli näkyviä vaikeuksia rauhoittua viikonlopun ylä- ja alamäkien jälkeen, kuvailee The Telegraphin Tom Cary.

– Hän tiesi kylläkin, että väisti jälleen yhden luodin. He (Mercedes) ovat onnekkaita, että Hamiltonin lahjakkuus on sellaista, että hän voi tapetoida halkeamat piiloon, Cary huomattaa.

Vettelin komea nousu takarivistä kisan neljänneksi ja Verstappenin voitto saivat toki ansaitsemaansa kunniaa, mutta Hamiltonin kypsyys herätti omanlaistaan arvostusta. Kyseessä oli jo 20. kisa peräjälkeen, jossa britti ajaa pisteille. Tuolla varmuudella voitetaan mestaruuksia.

– Voitto saavutettiin rohkealla ohituksella Hamiltonista, joka myönsi myöhemmin, että mestaruus merkitsee hänelle enemmän kuin tarpeeton maalipinnan riskeeraaminen nuorta pukaria vastaan. Se oli kypsä päätös, kehuu Daily Mailin Jonathan McEvoy.

Vettel sen sijaan sai sapiskaa ailahtelevasta luonteestaan. Hänen arviointivirheensä johti Singaporessa kolmen auton starttikolariin ja nyt tuli romua vielä huiman nousutaistelun päätyttyä.

Sky Sportsin asiantuntija Martin Brundle otti maanantain kolumnissaan kantaa Vettelin äkkipikaisuuteen, joka pulpahti taas esiin äksyilynä Fernando Alonsolle, jäähdyttelykierroksen kolarina Lance Strollin kanssa sekä tämän jälkeisenä päätöksenä hypätä Pascal Wehrleinin Sauberin kyytiin kohti varikkoa. Temppu voi pahimmassa tapauksessa tuoda hänelle uuden rangaistuksen ja pilata lopullisesti MM-taistelun.

– On jotenkin huvittavaa, että kun Halo-turva-kaari tuodaan ensi kaudeksi suojaamaan kuskeja, sen innokkaisiin kannattajiin kuuluva Seb menee istumaan kuuman F1-auton kiiltävälle sivuponttoonille. 80 kilometrin tuntivauhtia kulkevan auton paksu takarengas vain odottaa kolmen kilometrin matkan päästäkseen ajamaan yli, kun hänen otteensa lipeää, Brundle toruu.

– Ainakin Halo tarjoaa jotain, mistä pitää kiinni, kun liftaa kyydin, hän jatkaa.

Vettelin työ valuu hukkaan 

Ferrarille viikonvaihde oli, jos mahdollista, vieläkin masentavampi kuin Singaporessa. Vetteliltä tekniset murheet veivät lauantaina aika-ajon ja Kimi Räikköseltä sunnuntaina vaivalla hankitun toisen lähtöruudun. Kahdesta italialaistiimille erityisen hyvin sopivasta kisasta jäi käteen vain Vettelin nyt hankkima nelossija.

– Voi olla, että kaikki Sebin saavuttama on turhaa, sillä loppujen lopuksi vain sillä on merkitystä, että Hamiltonin etumatka kasvoi nyt 34 pisteeseen, kun jäljellä on viisi kisaa (ja jaossa 125 pistettä), masentelee La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni.

– Punaiset ovat vahvoja, mutta pelkäävät voittaa, otsikoi Gazzettan Pino Allievi.

– Ferrarilla on nyt paras auto. Paradoksi, joka tekee kipeää. Siitä huolimatta Vettel hävisi kuudella pisteellä, Allievi jatkaa.

Räikköstä kohtaan tunnettiin Italiassa suurta myötätuntoa. Ensimmäinen Ferrari-voitto sitten vuoden 2009 odottaa edelleen suomalaista. Viimeksi se vietiin häneltä mahdollisesti tallin sisäisellä valtapelillä Monacossa, nyt käsittämättömän huonolla tuurilla teknisen vian takia.

– Tämä oli hänen suuri tilaisuutensa. Hänen täytyi katsoa televisiosta, kuin Verstappen ajoi kärjessä oltuaan rauhallinen startissa ja hyökättyään Hamiltonin kimppuun neljännellä kierroksella, Zapelloni sanoo.

– Kimi-raukka, häneltä meni jälleen yksi tärkeä hetki ohi. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä hänet kisassa voittavalla autolla ja hänen kumppaninsa takana autettavanaan, harmittelee Giorgio Terruzzi.

F1-kausi jatkuu jo tulevana viikonloppuna Japanin Suzukassa. Sen jälkeen jäljellä on enää neljä osakilpailua Yhdysvalloissa, Meksikossa, Brasiliassa ja Abu Dhabissa.

Lue myös:

    Uusimmat