F1-lähtöjärjestys: Kauanko Kimi Räikkönen pystyy pidättelemään Valtteri Bottasta?

F1-kausi 2019 päättyy tänään ajettavaan Abu Dhabin osakilpailuun. Suomalaiset ovat lähtöruudukossa hyvin lähellä toisiaan, mutta valitettavan väärässä päässä pääsuoraa.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Kauden päättävä Abu Dhabin GP suorana 29.11.-1.12.
Su: Abu Dhabin GP klo 15.05, ennakkotunnelmat klo 14.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Aika-ajossa toiseksi sijoittunut Valtteri Bottas joutuu lähtemään matkaan joukon perältä, koska Mercedes vaihtoi hänen autoonsa kauden sallitun määrän ylittävän moottorin viikonloppuun. Tiimi joutui tekemään saman uudestaan lauantaille, mutta se ei enää vaikuta hänen sijoitukseensa.

Kimi Räikkönen puolestaan jäi vaatimattomasti 17. ruutuun Alfa Romeon hukattua täydellisesti vauhtinsa Abu Dhabissa. Hänellä on edessään erittäin vaikea tehtävä nousua yrittävän Bottaksen pidättelemiseksi.

Paalupaikalta kisaan lähtee Mercedeksen Lewis Hamilton, jolle ykkösruutu on vasta ensimmäinen heinäkuun Saksan GP:n jälkeen. Vierelle eturivissä nousee Red Bullin Max Verstappen, joten lähdöstä on lupa odottaa erittäin sähäkkää.

Ferrarin vauhdissa rajuja eroja eri kohdissa

Aika-ajossa pahasti epäonnistuneet Ferrarit ovat toisessa lähtörivissä. Charles Leclerc ja Sebastian Vettel ovat olleet nopeita radan kahdessa ensimmäisessä sektorissa, mutta kolmas on osoittautunut Ferrarin autolle erittäin vaikeaksi.

Vertailtaessa perjantain kierrosaikoja voidaan nähdä, että Leclerc oli suoremmassa kakkossektorissa keskimäärin 0,263 sekuntia Bottasta nopeampi, mutta mutkaisessa kolmosessa Hamilton oli peräti 0,667 sekuntia Leclercia vikkelämpi!

Ferrarin trendi näkyy myös Abu Dhabin GP:n historiassa: talli ei ole saavuttanut kymmenessä vuodessa ainuttakaan eturivin lähtöpaikkaa tai voittoa.

Bottaksen renkaat jo tiedossa

Kisataktiikan kannalta Abu Dhabista ei kannata odottaa kovinkaan villiä. Renkaiden kuluma on ollut viikonlopun perusteella erittäin pientä, joten hyvin todennäköisesti voittotaktiikka löytyy yhdestä pysähdyksestä.

Rengasvalmistaja Pirelli ennakoi pehmeillä renkailla starttaaville pysähdysajankohdaksi väliä 7–14 kierroksen kohdalla. Siitä pääsee maaliin kovillakin renkailla. Lähes yhtä nopea on ennakolta arvioituna yhden stopin kisa, jossa matkaan lähdetään mediumrenkailla ja vaihdetaan koviin 10–18 kierroksen kohdalla.

Aika-ajojen kärkikymmeniköstä Hamilton, Bottas, Verstappen, Leclerc ja Red Bullin Alexander Albon ajoivat toisessa osiossa kisarenkaat valikoivat vetonsa pehmeillä kumeilla. Sen sijaan Vettel on sotkemassa kuviota pehmeillä renkailla.

Koska Bottas ajoi hyväksytyn kierroksen myös kolmososiossa, hänen on myös lähdettävä kisaan kakkososion mediumeilla. Sen sijaan Räikkönen saa valita, minkä seoksen hän ottaa kisarenkaikseen.

Sen sijaan pehmeiden renkaiden vaihtaminen keskikoviin ei ole Pirellin mukaan suositeltavaa. Jos tähän joku kuitenkin turvautuu, renkaat tulisi vaihtaa kierrosten 18 ja 22 välillä.

Kaksikin pysähdystä on mahdollinen, mutta ruuhkaan joutumisen, ahtaan ulostulon ja radan ohittamisvaikeuksien takia siihen tuskin monikaan haluaa lähteä. Sen sijaan iltavaloissa päättyvänä kisana rajusti putoavat lämpötilat tuovat jännitystä varsinkin toisen stintin ajaksi.

Abu Dhabin GP:n lähtöjärjestys:

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Max Verstappen, Red Bull

 

 

3. Charles Leclerc, Ferrari

4. Sebastian Vettel, Ferrari

 

 

5. Alexander Albon, Red Bull

6. Lando Norris, McLaren

 

 

7. Daniel Ricciardo, Renault

8. Carlos Sainz, McLaren

 

 

9. Nico Hülkenberg, Renault

10. Sergio Perez, Racing Point

 

 

11. Pierre Gasly, Toro Rosso

12. Lance Stroll, Racing Point

 

 

13. Daniil Kvjat, Toro Rosso

14. Kevin Magnussen, Haas

 

 

15. Romain Grosjean, Haas

16. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

 

 

17. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

18. George Russell, Williams

 

 

19. Robert Kubica, Williams

20. Valtteri Bottas, Mercedes *)

 

*) Bottas määrätty lähtöruudukon perälle ylimääräisen moottorivaihdon takia.

*) Määrä

Lue myös:

    Uusimmat