Eurooppalainen seurajääkiekko etsii yhä paikkaansa kiekkokartalla, omasta huippusarjasta ratkaisu? – "Se on riskialtista"

Studiossa pohdittiin CHL:n ja eurooppalaisen jääkiekon tulevaisuutta 4:06
C Moren kiekkostudiossa pohdittiin eurooppalaisen seurakiekkoilun tulevaisuutta.

Eurooppalainen jääkiekkomarkkina on täällä hetkellä erittäin haluttua tavaraa ympäri maailman. C Moren asiantuntija Petteri Nokelainen väläyttää jopa eurooppalaisen huippusarjan mahdollisuutta, mutta edessä on toki haasteitakin.

CHL on värittänyt eurooppalaista jääkiekkokarttaa nykymuodossaan kaudesta 2014-15 lähtien. Jalkapallon Mestarien liigan kaltaista kulttiasemaa havitteleva CHL on vielä vuosien varrella hakenut paikkaansa eri kiekkomaiden sydämistä. Hiljalleen taso on kuitenkin kasvamassa, mutta kilpailu jääkiekkomarkkinoilla on kovaa.

Viime vuosina myös maailman kovin kiekkoliiga NHL:kin on ujuttanut itseään enemmän kohti Eurooppaa. NHL haluaa järjestää otteluitaan myös Euroopassa, jotta voisi tuoda tuotteensa lähemmäksi eurooppalaisia.

– Kun kuuntelee puheita NHL:n puolelta, se on eurooppalainen jääkiekkomarkkina, mistä kilpaillaan tällä hetkellä. NHL haluaa pelata koko ajan enemmän ja enemmän pelejä Euroopassa, Nokelainen kertoo.

Markkinakilpailu asettaakin myös CHL:n hallituksen jäsenet ja taustahenkilöt suuren pohdinnan äärelle. Tavoitteena on varmasti kasvattaa CHL:n kiinnostusta kauttaaltaan ympäri Euroopan. Nokelaisen mukaan tämä vaatii kuitenkin tason kasvamista.

– Seuraava steppi, jota Timo Everi ja kumppanit ovat ihan varmasti miettineet, että tulisi länsieurooppalainen huippusarja. Valitettavasti tässä tulee käymään niin, että huippuseurat Suomestakin... Tai ei valitettavasti, se on kehitystä. Saadaan isot areenat ja halutaan lähteä Eurooppaan pelaamaan.

– Olisi kansallinen sarja ja CHL, mikä olisi hyvinkin iso osa sitä. Siihen tämä suuntautuu. Ihan samaa miettivät ruotsalaiset ja sveitsiläiset huippuseurat. Toivottavasti sellainen tuleekin, Nokelainen toivoo.

Onko CHL sitten juuri se oikeanlainen huippusarja Euroopassa, mikä kiinnostaisi niin seuroja kuin kannattajiakin, vai onko suunnitelmissa jotain suurempaa?

– Tuleeko jopa huippuliiga? Tuleeko hyppy jossain vaiheessa CHL:stä omaan liigaan? Se voi olla luontainen keino irrottautua, koska olisi tosi vaikea ja kallis ratkaisu laittaa vain yksi huippuliiga Eurooppaan pystyyn. Se on riskialtista. Onko tämä joku välivaihe vain, josta hypätään liigaan, Nokelainen pohtii.

Jalkapallon puolella Mestarien liiga on vallannut paikkansa eurooppalaisten sydämessä. Jokainen seura haluaa menestyä Mestarien liigassa ja olla Euroopan valtias. Samanlaiselle asemalle on tilausta myös jääkiekossa, mutta CHL:n lisäksi oman vivahteensa voisi tuoda Euroopan oma kiekkoliiga.

– Olisihan se huima mauste Euroopassa. Välimatkat lyhyitä kuitenkin. Kyllä tuohon pitäisi saada yksi huippusarja ihan varmasti, Nokelainen lyö vettä kiukaalle.

Euroopan yhtenä kovimmista liigoista pidetty KHL ei ole ollut mukana nykymuotoisessa CHL:ssä. Jos Eurooppaan luotaisiin uusi kansainvälinen kiekkoliiga, olisi KHL:n rooli kyseisessä yhtälössä mysteeri.

– Se on hidastava rooli tällä hetkellä. Jos KHL:ää ei olisi olemassa, ja Moskovat ja Pietarit olisivat mukana tuossa, paikat olisivat valmiina jo, Nokelainen virnuilee.

Lue myös:

    Uusimmat