Kehno CHL-menestys paljastaa suomalaisen seurakiekkoilun suuret ongelmakohdat – "Suomi alkaa olla poikasten sarja"

Mestarien pöytä summaa päättyvän CHL-kauden annin 6:04
Mestarien pöydässä pohdittiin syitä suomalaisjoukkueiden kehnolle CHL-menestykselle.

Tiistaina päättynyt CHL-kausi jäi suomalaisittain erittäin vaisuksi, mikä on herättänyt huolia suomalaisen seurakiekkoilun tilasta. C Moren asiantuntijat Pekka Kangasalusta ja Petteri Nokelainen näkevät suomalaisessa kiekkoilussa monia kehityskohteita.

Tiistaina päättyneellä CHL-kaudella nähtiin kaiken kaikkiaan neljä suomalaisjoukkuetta. HPK:n, Pelicansin ja Kärppien osalta matka Euroopassa päättyi lyhyeen jo lohkovaiheessa. Ainoana suomalaisena tiensä jatkoon selvittänyt Tappara putosi puolestaan heti pudotuspelien avauskierroksella.

Mikä meni vikaan? Petteri Nokelainen korostaa, että eurooppalainen jääkiekko on vuosi vuodelta laadukkaampaa, mikä näkyy väistämättä myös CHL:ssä.

– Saatiin ihan sitä, mitä ansaittiin. Eurooppalaiset joukkueet alkavat olla pirun kovia. Taso on niin kova, että yksinkertaisesti rutiinisuoritus ei riitä, Nokelainen toteaa.

Tappara ja Kärpät kuuluvat SM-liigassa kestomenestyjien joukkoon, mutta CHL:ssä menestys on ollut erittäin vaisua. JYPin kahden vuoden takaista mestaruutta lukuun ottamatta, SM-liigaseurat ovat olleet luvalla sanoen heikkoja CHL-kaukaloissa. Vaikka suomalaisella jääkiekolla menee loistavasti, on Suomen seura- ja liigakiekkoilulla vielä paljon petrattavaa.

– Suomi alkaa olla poikasten sarja. Raha on jossain muualla, joten laadukkaammat pelaajat lähtevät pois. Meillä tulee vieläkin loistavia junioreita, mutta isossa kuvassa meiltä puuttuu kotoisesta sarjasta täysveriset ammattimiehet, Nokelainen listaa syitä SM-liigajoukkueiden kehnolle menestykselle.

Erot yksilötasolla

Mistä kehno suomalaismenestys sitten tarkemmin oikein johtuu? Lahjakkaita ja lupaavia pelaajia nousee parrasvaloihin hyvällä tahdilla, mutta joukkueiden kansainvälinen menestys ontuu. Pekka Kangasalustan mukaan Euroopan erilainen pelitapa tuottaa monille joukkueille vaikeuksia. Yksi osa-alue nousee näin ollen suureen arvoon.

– Erilaisuuden sietäminen, kun mennään Eurooppaan pelaamaan tuollaisia äijäporukoita vastaan. Jos mietitään kotoista SM-liigaa, Oulun Kärpät pelaa erilaista peliä, mitä muut liigajoukkueet.

– Kun mennään Eurooppaan, missä tulee erilaisia pelisysteemejä ja pelaajia vastaan, se tuttu ja turvallinen liigapelaaminen ei välttämättä riitäkään. Ei osata muuntautua pelin sisällä, Kangasalusta jatkaa.

Taktisesti suomalaisjoukkueet ovat erinomaisella tasolla, mikä on johdattanut Suomen maajoukkueetkin viime aikoina menestykseen. Suurimmat erot Eurooppaan ovat kuitenkin yksilötasolla.

– Kyllähän me taktisesti osataan pelata tätä peliä ja sillä pärjätäänkin maailmalla monesti. Kun ruvetaan pistämään sentit ja kilot vastakkain, siellä hävitään rutkasti, Kangasalusta summaa.

Lue myös:

    Uusimmat