EU yhtenäistää lakeja tietoverkkorikoksista

EU haluaa yhtenäistää jäsenmaidensa tietoverkkorikoksia koskevaa rikoslainsäädäntöä. Uudessa esityksessä jäsenmaita vaadittaisiin mukauttamaan tietoverkkorikoksia koskevat lakinsa EU:n lainsäädöntöön ensi vuoden loppuun mennessä.

Euroopan unioni yrittää suitsia tietoverkkorikollisuutta yhdenmukaistamalla rikoslainsäädäntöään. Komission mukaan esimerkiksi vakavasta nettirikoksesta olisi säädettävä vähintään vuoden vankeusrangaistus. Komission esittämä puitepäätös kattaisi niin tietojärjestelmiin murtautumisen eli hakkeroinnin, tietokonevirukset kuin palvelunestohyökkäykset.

Tietoverkko-käsite on määritelty sen verran laveasti, että tietokoneiden ja Internetin lisäksi mukana ovat mm. kännykät ja intranet. Esityksen mukaan jäsenmaiden olisi mukautettava oma lainsäädäntönsä puitepäätöksen mukaiseksi vuoden 2003 loppuun mennessä. Vähintään vuoden minimirangaistusta perustellaan mm. sillä, että silloin tutkinnassa voidaan käyttää hyväksi eurooppalaista pidätysmääräystä.

Esityksessä on tasapainoiltu toisaalta Internetille kasvuvoiman antaneen vapauden ja toisaalta turvallisuuden välillä, kuvasi teollisuuskomissaari Erkki Liikanen Brysselissä tänään.

Järjestäytynyt rikollisuus mukana

Oikeus- ja sisäasioista vastaava komissaari Antonio Vitorino huomautti, että nykyisellään jäsenvaltioiden lainsäädännössä on huomattavia aukkoja ja eroavaisuuksia, jotka voivat estää viranomaisten mahdollisuuksia torjua tietojärjestelmiin kohdistuvia rikoksia niin jäsenmaiden sisällä kuin välilläkin.

Myös järjestäytynyt rikollisuus askaroi yhä tiiviimmin verkossa. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan ammattilaiset vastaavat 13 prosentista verkkorikoksia. Vitorino taas vertasi joidenkin hakkereiden kiristävän rahaa mafiatyyppisillä otteilla. Erityisesti yritykset ovat olleet maineensa menettämisen pelossa haluttomia kertomaan poliisille joutuneensa verkkorikoksen kohteeksi. Vitorino uskoi ilmoittamiskynnyksen laskevan, jos yritykset huomaavat rikosilmoituksen teosta olevan hyötyä ja rikollisen saavan rangaistuksen.

Jäsenvaltiot - myös tulevat - olisi lisäksi saatava velvoittavasti mukaan tietoverkkorikollisuuden ympärivuorokautiseen päivystykseen ja näiden päivystyspisteiden verkostoon. Näin esimerkiksi tieto uudesta viruksesta saataisiin leviämään nopeasti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat