EU:ssa närkästyttiin Trumpin matkustuskiellosta – "Eurooppa ei suostu syntipukiksi"

Matkustuskielto sai pörssin syöksyyn Suomessakin – pääanalyytikko avaa, miten koronavirus iskee talouteen 7:12
Matkustuskielto sysäsi pörssin syöksyyn Suomessakin. Näin koronavirus iskee maailman ja Suomen talouteen.

Presidentti Donald Trumpin eurooppalaisia koskeva matkustuskielto aiheuttaa ihmetystä ja arvostelua EU:ssa.

Trump ilmoitti varhain aamulla Suomen aikaa, että Yhdysvallat kieltää matkustamisen Schengen-maista Yhdysvaltoihin 30 päivän ajaksi. Schengeniin kuuluu 22 EU-maata – myös Suomi – ja neljä EU:n ulkopuolista maata.

Esimerkiksi Britannia ja Irlanti ovat sopimuksen ulkopuolella, joten Trumpin kielto ei koske niitä, vaikka kummassakin maassa on todettu koronaa.

– Virukset eivät tunne rajoja tai kansallisuuksia. Kansallismielisyys ja syyttely eivät käy vastalääkkeeksi. Tämä on globaali kriisi, joka vaatii globaalia solidaarisuutta. (Viruksen leviämistä) pitää rajoittaa, mutta ei sattumanvaraisesti. Eurooppa on kumppaninne, mutta ei syntipukkinne, europarlamentin Uudistuva Eurooppa -ryhmän puheenjohtaja Dacian Ciolos tviittasi Trumpille.

Suomesta ryhmään kuuluvat keskusta ja RKP.

Komission puheenjohtaja perui matkan Kreikkaan

EU aikoo arvioida matkustuskiellon vaikutuksia tänään. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoitti Twitterissä, että häiriöt taloudelle täytyy estää.

– Eurooppa tekee kaiken tarvittavan hillitäkseen covid 19 -viruksen leviämistä, rajoittaakseen niiden ihmisten määrää, joihin virus vaikuttaa, sekä tukeakseen tutkimusta, Michel vakuutti.

Euroopan unionin komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin piti vierailla tänään Kreikassa keskustelemassa maahan yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden tilanteesta. 

Vierailun sijaan von der Leyen kertoi Twitterissä keskittyvänsä koronaviruksen vastaisten toimien koordinoimiseen. Ateenassa vierailee kuitenkin EU:n sisäasiainkomissaari Ylva Johansson.

Syytti Eurooppaa toimettomuudesta

Trumpin arvostelijoiden mukaan presidentti on valjastanut pandemian osaksi muukalaisvastaista politiikkaansa. Puheessaan Trump muun muassa nimitti koronaa "ulkomaiseksi virukseksi" sekä syytti Eurooppaa siitä, etteivät maanosan valtiot pysäyttäneet matkustamista Kiinasta, josta pandemia sai alkunsa.

Useissa Schengen-alueen maissa on kuitenkin vähemmän koronavirustartuntoja ja viruksen aiheuttamia kuolemia kuin Yhdysvalloissa. Schengen-maihin tosin kuuluu myös Italia, jossa tilanne on Euroopan vakavin. 

Matkustuskielto astuu voimaan paikallista aikaa klo 23.59 perjantaina, eli aamukuudelta lauantaina Suomen aikaa. Rajoitus koskee lähes kaikkia ulkomaalaisia, jotka ovat oleskelleet jossakin Schengen-alueen maista 14 päivän sisällä aiotusta saapumisestaan Yhdysvaltoihin.
Finnair kertoo Twitterissä, että se käsittelee ilmoituksen vaikutusta lentoihinsa tänään.

Ilmoitus tuli Euroopalle puun takaa

Vaikuttaa myöskin siltä, että useissa Euroopan maissa ei osattu odottaa Trumpin ilmoitusta. Yhdysvaltalaismedia CNN:n haastattelemat suurlähettiläät eivät tienneet Trumpin suunnitelmista, vaikka olivat olleet tekemisissä maan viranomaisten kanssa viime päivinä.
Belgian suurlähettilään mukaan tiedossa oli, että jonkinlaisia rajoituksia saattoi olla luvassa, mutta näin äärimmäisiä toimia ei osattu odottaa.

Australian hallitus kertoi pohtivansa vastaavaa matkustuskieltoa Euroopasta.

Lue myös:

    Uusimmat