EU-maiden enemmistö runnoo läpi patentin

Suomen ja kymmenen muun maan irtiotto kiistassa EU-patentista on saanut laajaa tukea muilta jäsenmailta, kertoo työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) EU-komissio aikoo hänen mukaansa esittää, että halukkaat EU-maat voivat edetä patenttiasiassa ilman kaikkien maiden hyväksyntää.

Komissio ja valtaosa jäsenmaista haluaa patentit vain englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Espanja ja Italia vastustavat asiaa jyrkästi, mikä on jumiuttanut kiistan vuosikausiksi. Kaksikko haluaa patentit myös omilla kielillään.

Esityksen niin sanotusta tiivistetystä menettelystä tekivät Suomi, Ruotsi, Tanska, Saksa, Ranska, Hollanti, Luxemburg, Viro, Liettua ja Slovenia. Britannia lähestyi komissiota omalla kirjelmällään.

Tiivistetty menettely tarkoittaa sitä, että osa jäsenmaista voi ottaa käyttöön yhteisen patentin, vaikka kaikki maat eivät sitä hyväksy.

Sinnemäki kertoi, että useat jäsenmaat ilmoittivat tänään EU:n kilpailukykyministerien kokouksessa, että ne tukevat kymmenen jäsenmaan esitystä. Puola, Kreikka, Portugali, Irlanti ja Itävalta liittyivät tukijoihin. Puolan tulo mukaan on erityisen merkittävää, sillä puola on italian ja espanjan jälkeen EU:n kuudenneksi suurin kieli.

Lisäksi jotkin jäsenmaat pohtivat vielä asiaa. Sinnemäen mukaan vain Espanja ja Italia vastustivat selvästi tiivistettyä menettelyä.

Parantaa kilpailukykyä

EU-komissio aikoo tehdä esityksensä ensi keskiviikkona, minkä jälkeen se menee EU-parlamentin käsittelyyn. Sinnemäki arvioi, että asia palaa kilpailukykyministereiden käsittelyyn maaliskuussa. Päätös voidaan silloin tehdä määräenemmistöllä.

Jo 1960-luvulta alkaen vireillä ollutta EU:n patenttijärjestelmää on pidetty merkittävänä keinona unionin kilpailukyvyn parantamiseksi, sillä käännöskulut ovat iso rasite eurooppalaisyhtiöille.

EU-laajuinen patentti maksaa nykyisellään noin parikymmentätuhatta euroa, kun Yhdysvalloissa maanlaajuisen patentin hinta jää alle kymmenesosaan tästä.

Tiivistetty yhteistyö perustuu vuosi sitten voimaan tulleeseen Lissabonin sopimukseen. Sen myötä vähintään yhdeksän EU-maan joukko voi lähteä etenemään tärkeäksi katsomassaan asiassa.

Tiivistettyä yhteistyötä sovellettiin ensimmäisen kerran viime kesänä, kun 14 EU-maata päätti lähteä omille teilleen avioeroja koskevassa yhteistyössä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat