Mainos

Ethän sorru näihin? 10 ajotapaa, jotka saattavat vahingoittaa autoasi

Vaikka useimmat autoilijat ymmärtävät, että huollon laiminlyöminen ja varoitusvalon huomiotta jättäminen ovat huonoja asioita, hyvin harva ymmärtää, kuinka suuri merkitys heidän päivittäisillä ajotavoillaan on auton kuntoon.

Useisiin hajonneisiin autoihin törmänneen 24/7 Home Rescue -yrityksen mukaan miljoonat autoilijat ovat aidosti epätietoisia siitä, kuinka paljon heidän säännölliset rutiininsa saattavat vahingoittaa ajoneuvoja. Jo pelkkä ajotavan muutos voisi pelastaa kuljettajan suurilta korjauslaskuilta, joita hajonneista kytkimistä ja moottoreista aiheutuu.

Seuraaviin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluat pitää autostasi mahdollisimman hyvää huolta.

Tyhjällä bensatankilla ajaminen

Polttoainesäiliön ajaminen vaarallisen tyhjäksi mahdollistaa sen alareunassa sijaitsevan lian, ruosteen ja hiukkasten pääsemisen järjestelmään, suodattimiin ja polttoainepumppuun. Polttoaine toimii myös voitelu- ja jäähdytysaineena, jolloin sen liian vähäinen määrä voi lisätä pumpun kulumista ja johtaa kalliin pumpun vioittumiseen.

Lepuutat kättäsi vaihdekepillä

Moni autoilija lepuuttaa kättään vaihdekepillä ajon aikana, mutta tämä tapa voi itse asiassa vahingoittaa auton vaihdelaatikkoa. Vaihdekepillä lepäävä käsi saa aikaan paineen joka aiheuttaa vaihteistollesi tarpeetonta kulumista.   

Lepuutat jalkaasi kytkimellä

Samoin kuin käden lepuuttaminen vaihdekepillä, myös jalan pitäminen koko ajan kytkimellä voi aiheuttaa ikäviä seuraamuksia. Kytkimen painaminen kuluttaa nimittäin kytkinlevyjä ja painelaakereita, eikä näiden osien vaihtaminen ole sitä kaikkein halvinta puuhaa.

Lähdet liikkeelle liian nopeasti

Samoin kuin urheilussakin, myös autot tarvitsevat lämmittelyä. Kun käynnistät moottorin, öljypumput pumppaavat öljyä järjestelmään. Vaikka öljyn leviäminen ja lämpeneminen ottaa hieman aikaa, se parantaa ja ylläpitää moottorin toimintaa. Auton käynnistäminen ja heti liikkeelle lähteminen on sama kuin heräisit syvästä unesta juoksemaan sadan metrin kilpailuihin. Anna autollesi siis ainakin kymmenen sekuntia aikaa lämmetä ennen liikkeelle lähtöä.

Luistat säännöllisestä huollosta

Kalliilta tuntuvan huollon tilaaminen voi kirpaista, mutta jos päästätä lian ja epäpuhtaudet kertymään koneistoon, vahingot voivat olla mittavat. Muista myös vaihtaa suodattimet aina öljynvaihdon yhteydessä.

Et huomioi varoitusvaloja

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 98 prosenttia kuljettajista ei ymmärrä tavallisia varoitusvaloja, kuten rengaspaineisiin, moottorin päästöihin ja sumuvaloihin liittyviä varoitusvaloja. Varoitusvalot ja kaikki muutkin auton normaalista poikkeavat äänet kannattaa kuitenkin ottaa tosissaan. Voi nimittäin olla, että niiden huomiotta jättäminen johtaa auton hyvinkin nopeaan hajoamiseen.

Et käytä käsijarrua

Tasaiselle tielle pysäköiminen saa yleensä aikaan sen, että käsijarru jää monelta käyttämättä, varsinkin jos sinulla on automaattivaihteinen auto. Auton paino voi kuitenkin kuluttaa automaattivaihteiston pysäköintivaihteen ”salpaa”, joka lukitsee vaihteiston. Pitkällä ajanjaksolla käsijarrun väärin käyttäminen voi heikentää tai vahingoittaa automaattivaihteiston osia.

Valitset väärän vaihteen

Liian suuri vaihde liian alhaisella nopeudella aiheuttaa moottorille tarpeetonta rasitusta, mutta voi myös vahingoittaa sylinteripäitä. Samoin liian matala, moottorin huutamaan saava vaihde aiheuttaa tarpeetonta kulumista.

Jarruttelet jatkuvasti 

Äkilliset jarrutukset eivät ole ainoastaan vaarallisia, vaan ne aiheuttavat myös jarrupalojen ja -levyjen nopeaa kulumista. Pidä siis turvavälit kunnossa ja aja alamäkeen pienemmällä vaihteella.

Et anna turboahtimen jäähtyä

Turboahdin on laite, jolla voidaan lisätä polttomoottorin tehoa. Verrattuna moottoriin, tämän laitteen jäähtyminen kestää kauemmin pysähtymisen jälkeen. On siis tärkeää, että käytät moottoria tyhjäkäynnillä noin minuutin ajan ennen turboahtimen sammuttamista. Tällä tavoin varmistat, että laakerit eivät hajoa.

Lähde: TheSun  

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.