Mainos

Etelä-Suomen Sanomat sai tuomion herjauksesta

Lahden käräjäoikeus on tuominnut Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajan ja toimittajan sakkorangaistuksiin julkisesta herjauksesta.

Lehden kustantaja Esan Kirjapaino Oy, päätoimittaja Heikki Hakala ja toimittaja Seppo Silventoinen joutuvat yhteisvastuullisesti korvaamaan Hartolan entiselle kunnanjohtajalle Taisto Pölkille henkisistä kärsimyksistä 50 000 markkaa ja oikeudenkäyntikuluja noin 60 000 markkaa.

Lehden päätoimittaja ja toimittaja saivat julkisesta herjauksesta 30 päiväsakkoa. Hakalan sakkojen suuruus on 10530 markkaa ja Silventoisen 3570 markkaa. Kunnanjohtaja Pölkin vaatimus kunniansa loukkaamisesta oli 30 0000 markkaa.

Jutussa kyse kaavoitusasioista

Tuomiot perustuvat Etelä-Suomen Sanomissa huhtikuussa 1999 julkaistuun juttuun, jossa käsiteltiin hartolalaisen matkailuyrityksen kaavoituskysymyksiä ja maakauppoja. Tuomioistuimen mielestä lehdellä ei ollut riittävää näyttöä väitteilleen siitä, että kunnanjohtaja olisi vaikuttanut kaavoitus- ja rakennuslupa-asioihin hankkiakseen maa-alueet ostaneelle pankille taloudellista hyötyä ja näin helpotusta omille vastuilleen pankissa. -Herjaus koskee siten varsin halveksittavaa menettelyä, todetaan tuomion perusteluissa. Asian käsittely jatkunee Kouvolan hovioikeudessa.

Haastateltavat vaativat lähdesuojaa

Etelä-Suomen Sanomien mukaan syytteessä oli annettu artikkelille sisältö, jota sillä ei ole. Vastineen mukaan toimittaja oli hankkinut asiakirjamateriaalia ja haastatellut useita henkilöitä.

Osa haastatelluista vaati lähdesuojaa. Toimittaja voi lähdesuojan nojalla kieltäytyä paljastamasta tietolähdettään. Lisäksi artikkelissa oli tarkasteltu Pölkin toimia virkamiehenä.

Tästä syystä artikkeli ei lehden mukaan täytä kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistöä. Lahden käräjäoikeus vetosi mm. Helsingin hovioikeuden reilun vuoden takaiseen päätökseen, jonka mukaan toimittaja ottaa lähdesuojaan vetoamalla riskin siitä, että hän saattaa tulla tuomituksi kunnianloukkauksesta ellei muuta näyttöä esittämällä saata väitettä uskottavaksi. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.