Et ole ainoa, jolta katoaa ruokahalu helteellä – onko siitä haittaa?

Monet ovat huomanneet saman: kun helle porottaa, ei tee mieli syödä. Laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Katriina Lammi-Puukka tunnistaa ilmiön omien ja muiden kokemusten perusteella.

– Jos helteellä ei tee päivällä mieli syödä, niin mielestäni ei ole pakko. Terveet ihmiset todennäköisesti kuitenkin syövät jotakin illalla, kun ilma viilenee. Tällainen hetkellinen ateriarytmin muutos ei välttämättä johda ainakaan mihinkään puutostautiin, koska sellaisen kehittyminen kestää vähintään viikkoja, Katriina Lammi-Puukka sanoo.

– Ja kun toisaalta illalla ehkä syödään sitten enemmän, niin energiansaanti ei välttämättä edes vähene. Lyhyellä aikavälillä en siis näe tällaista ”hellepaastoa” terveillä henkilöillä ongelmana.

Helteellä voi tuntua mukavammalta nauttia kevyitä salaatteja kuin kuumia uuniruokia.

– Jäätelökin on ihan mukava, viilentävä elementti. On tärkeää myös juoda riittävästi vettä ja muita nesteitä. 1,5–2 litraa nestettä päivittäin riittää tavallisesti Suomen oloissa silloin, kun nestettä ei ole menetetty paljon hikoilun myötä.

– Uskon, että parhaiten ruokahalu säilyy helteelläkin henkilöillä, jotka syövät säännöllisesti neljästä kuuteen kertaa päivässä. Aiemmat ruokailutottumukset vaikuttavat paljon siihen, miten ruokailut helteellä onnistuvat. Säännöllisten ruokailutottumusten kehittyminen vie aikaa. Tässäkin harjoittelu ja päättäväisyys asian suhteen tekevät pikkuhiljaa mestarin.

Kuinka kauan kuumassa autossa voi olla?

Miten ihmisen käy kuumassa autossa ilman virvokkeita ja tuuletusta? MTV Lifestyle testasi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja