Espoolaisyhtiössä työskentelevän Timin oleskelulupapäätöstä on roikotettu lähes vuosi – Brexit sotki työperäisen maahanmuuton

Suomeen halutaan huippuosaajia, mutta byrokratia mättää - MTV tapasi Timin, jonka oleskelulupaa Migri on roikottanut liki vuoden 4:25
MTV tapasi Timin, jonka oleskelulupaa Migri on roikottanut lähes vuoden.

Espoolainen ohjelmistoyritys Euformatics on esimerkki yrityksestä, joka on reagoinut Suomen voimistuvaan työvoimapulaan hakemalla työntekijöitä ympäri maailmaa.

Suomen väestönkasvun supistuessa työperäistä maahanmuuttoa on ehdotettu tilanteen yhdeksi ratkaisuksi.

Euformatics tekee ohjelmistoja geenilääketieteelle. Viime vuonna ulkomailta tulleita työntekijöitä oli yrityksessä kuusi, nyt heitä on työllistetty jo 12.

Suomesta ei löydetä riittävästi osaajia

Euformaticsilla työntekijöiden odotetaan osaavan ohjelmointia ja molekyylibiologiaa.

Euformaticsin toimitusjohtaja Tommi Kaasalainenmukaan Suomesta ei löydetä riittävästi osaavia työntekijöitä.

Kaasalainen muistaa tapauksen, jossa iranilainen bioinformaatikko teki opiskelujen ohella yritykselle töitä. Hän sai opiskeluihin perustuvan negatiivisen päätöksen oleskeluluvan jatkosta.

Brexit aiheuttaa sotkua

Erosopimuksen mukaan Briteissä asuvat EU-kansalaiset ja EU:ssa asuvat britit saavat olla rauhassa.

Suomessa lapsuudestaan asunut Tim McDonald opiskeli Briteissä ja palatessaan Suomeen töihin, hän kohtasi ongelmia.

Hänen oleskelulupapäätöstä on roikotettu lähes vuoden verran, vaikka McDonald asuu Suomessa.

– Valmistuin äskettäin yliopistosta Britanniassa. Sinä aikana verottaja ilmoitti, että olen verovelvollinen, sain Kelalta opintotukea joka kuukausi. Maahanmuuttovirasto kuitenkin ilmoitti, että en enää asu Suomessa, kertoo Euformaticsin testausinsinöörinä työskentelevä McDonald.

Kaksi viikkoa sitten Espanjasta Euformaticsin sovelluskehittäjäksi saapunut Benjamin Erazonolo Suomessa on taas mennyt helposti.

Erazo kertoo saaneensa viime viikolla henkilötunnuksen, verokortti on järjestymässä ja oma pankkitili olisi tarkoituksena saada tänään. Ensimmäisestä päivästä alkaen Erazo on ollut Suomessa kuin kotonaan.

Kaasalainen toivoo avoimuutta yli EU-rajojen.

– Jos ihmisellä on yliopistotutkinto ja työnantaja, joka on valmis hänet palkkaamaan, kyllä silloin pitäisi automaattisesti työlupa tulla, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat