Pelastaako maahanmuutto Suomen työllisyyden? Raportti: 100 000 uutta työllistä ulkomailta 2030 mennessä – näitä ihmisiä halutaan nyt eniten töihin

Miksi ulkomailta ei tulla Suomeen töihin?"Harva tulee edes ajatelleeksi Suomea" 1:42
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tänään julkaiseman raportin mukaan työperäistä maahanmuuttoa pitäisi jouduttaa nopeasti. Suomeen tulisi saada ulkomailta sata tuhatta uutta työllistä vuoteen 2030 mennessä.

Suomen väestönkasvu supistuu. Yksi keino ratkaista nurkan takana väijyvä Suomen työvoimapula on työperäinen maahanmuutto.

Jos ajatellaan julkista taloutta ja sen kantokykyä, niin onko sillä väliä, minkälaista se työperäinen Suomeen suuntautuva maahanmuutto on?

– Kaikkein eniten haluamme tietenkin niitä huippuosaajia, koska heidän osaamisensa ikään kuin säteilee ympärille ja nostaa myös muiden Suomessa työskentelevien tuottavuutta, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen.

Samaan aikaan hän muistuttaa kuitenkin siitä, että meillä on työvoimapula todella monella alalla, joten myös pienempipalkkaisten ammattilaisten kokonaistaloudelliset vaikutukset ovat positiivisiakin.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan tänään julkaiseman raportin mukaan työperäistä maahanmuuttoa pitäisi jouduttaa nopeasti. Suomeen tulisi saada ulkomailta sata tuhatta uutta työllistä vuoteen 2030 mennessä.

Perussuomalaiset on puhunut kolmen tuhannen euron kuukausipalkkarajasta työperäisessä maahanmuutossa, mutta Kurrosen mukaan mitään yksittäistä palkkarajaa ei voi laskea.

– Täytyy muistaa, ettemme ole maksaneet aikuisina Suomeen tulevien koulutuksesta mitään eli sitä kautta se tulee julkisen talouden näkökulmasta edullisemmaksi kuin Suomessa syntynyt ihminen.

Alfa Moving -yrityksen toimitusjohtaja Tuomo Lindholm huomauttaa, että jo tällä hetkellä tietyt tulorajat eli toimeentuloedellytys ovat kyllä olemassa, kun Maahanmuuttovirasto myöntää ulkomaalaisille oleskelulupia.

Tuntematon Suomi

Alfa Moving auttaa Suomeen tulevia maahanmuuttajia luovimaan byrokratiaviidakon läpi. Lindholmin mukaan harva ulkomaalainen tulee edes ajatelleeksi työperäistä muuttoa Suomeen, koska ei tiedä maastamme mitään.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Ensisijainen syy on Suomen tuntemattomuus. Yleinen tunnettavuuden nostaminen auttaisi.

Kurronen on samaa mieltä.

– Tämä on se kysymys, mikä päättäjien pitäisi tiedostaa. Suomi ei ole erityisen vetovoimainen tai houkutteleva kovinkaan monelle osaavalle maahanmuuttajalle.

Kurrosen mukaan nyt pitäisi aktiivisesti keskittyä siihen, että osaavaa työvoimaa virtaisi Suomeen ja houkutella tekijöitä esimerkiksi veroporkkanoilla ja perheellisiä hyvillä koulutusmahdollisuuksilla. 

Pelastaako maahanmuutto Suomen työllisyyden? 11:05

Lue myös:

    Uusimmat