Espoolaismies vietti mukavaa kesäpäivää grillaillen, kunnes uhkasi repiä naapurin pään irti – viinamuki suisti väkivaltaiseen naapuriraivoon

Viisikymppinen espoolaismies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen väkivaltaisesta välikohtauksesta. Mies tunkeutui toisen pihalle, pahoinpiteli naapurinsa ja vielä nimitteli uhria rasistisesti. Oikeudessa mies selitteli käytöstään tuttavan kaatamalla viinamukilla.

Kaikki sai alkunsa eräänä heinäkuisena lauantaina vuonna 2020.

Mies vietti aamupäivän pihatöiden parissa ja harmistui siitä, että naapuri tuli piha-aidan viereen ja löi aitaa jonkinlaisella metallisella esineellä. Mies koki naapurin käytöksen ärsyttäväksi.

Kaksikon välillä oli ollut jännitteitä jo aiemmin. Pihatöiden jälkeen miehen päivä kuitenkin jatkui päällisin puolin mukavissa merkeissä. Mies isännöi vieraita, ja porukka vietti aikaa grillaten.

Isäntä nautti ohessa punaviiniä ja joi myös "ison lasin viinaa", jonka eräs tuttava hänelle kaatoi. Se saattoi olla ratkaiseva virhe.

Uhkasi repiä pään irti ja löi nyrkillä kasvoihin

Ruokailun jälkeen mies palasi vielä pihatöiden pariin, mutta hommat keskeytyivät pian. Paikalle tuli toinen naapuri, joka kertoi aiemmin piha-aitaa lyöneen naapurin irvailleen jostain.

Mies tulistui ja paineli oikopäätä naapurin pihamaalle. Matkalla hän heitti kädessään olleen ruohotrimmerin naapurin puolelle ja poimi vielä jostain käteensä puupalikan.  

Naapuri ilmaantui terassilleen. Mies raivosi tälle palikka kädessään ja esitti sekä äänekkäitä että aggressiivisia uhkauksia. Mies muun muassa kiroili ja uhkasi repivänsä naapurin pään irti.

Lopulta mies alkoi lunastaa rajuja puheitaan.

Hän löi naapuria nyrkillä kasvoihin ja avokämmenellä olkapään alueelle. Fyysistä väkivaltaa mies ryyditti rasistisin solvauksin.

Joukko uhrin perheenjäseniä todisti karua tilannetta. Paikalla oli myös lapsia.

"Kuka perheestä huolehtii, jos isä tapetaan"

Uhri kertoi oikeudessa, että fyysinen kipu laantui muutamassa päivässä. Pahempaa olikin se, että hänen alakouluikäinen lapsensa alkoi välikohtauksen jälkeen kysellä, kuka perheestä pitäisi huolta, jos isä tapettaisiin.

Mies kertoi, että oli itsekin arastellut kotiin menemistä noin kuukauden tapahtuneen jälkeen. Tapahtunut aiheutti siis pelkoa.

Rikoksista syytetty viisikymppinen myönsi tapahtumat joiltain osin. Hän kuitenkin kiisti tehneensä ruumiillista väkivaltaa uhrille, vaikka tapahtumat olivatkin pääosin tallentuneet videoille. Tallenteilta näkyi miehen asiaton käytös kuten myös esimerkiksi se, miten hän löi uhria päähän.

Käräjillä mies puolustautui sillä, että uhri olisi itse uhkaillut häntä väkivallalla jo kuukausien ajan.

Mies kuitenkin arveli myös, että hänen omalla alkoholinkäytöllään saattoi olla osuutta tapahtumiin. Mies kertoi, ettei ollut tilanteessa ajatellut rationaalisesti ja että "viina ei sovi hänelle". 

Sakot eivät olisi riittäneet

Käräjäoikeus katsoi vuonna 1973 syntyneen miehen syyllistyneen törkeään kotirauhan rikkomiseen, pahoinpitelyyn sekä kunnianloukkaukseen.

Käräjäoikeus totesi, että miehen rikokset olivat aiheuttaneet asianomistajassa ja tämän perheessä pelkoa ja ahdistusta. Siksi asiaa ei voitu hoitaa pelkillä sakoilla.

Uhrille aiheutuneet vammat olivat kuitenkin kohtuullisen vähäiset, joten sopivaksi rangaistukseksi katsottiin lyhyehkö 40 päivän vankeus.

Rangaistus määrättiin ehdollisena, sillä miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat