Espanjalaiskylä tarjoaa Unescon perintölistalle rupattelua: "Vastakkaista sosiaaliselle medialle"

Espanjalainen Algarin kylä hakee perinteiselle kadulla rupattelulle suojelua Unescolta, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian. Kyläläisten kokoontuminen on pormestarin mukaan vastakkainen ilmiö sosiaaliselle medialle ja hyväksi mielenterveydelle.

Algar on noin 1400 asukkaan kylä Espanjan eteläosassa. Vuosisatojen ajan kyläläisillä on ollut tapana kantaa helteiden hellitettyä tuoleja kadulle ja ryhtyä spontaanisti rupattelemaan keskenään.

Nyt he kokevat, että sosiaalisen median ja television täyteinen aikakausi uhkaa vastaavanlaista yhdessäoloa.

– Se on vastakkaista sosiaaliselle medialle. Tässä on kyse kasvokkain keskustelusta, Algarin pormestari José Carlos Sánchez luonnehtii The Guardianille.

Algar on ryhtynyt taistoon tuulimyllyjä vastaan ja hakenut rupattelua Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Listalla on ennestään esimerkiksi suomalainen saunaperinne ja napolilainen pizza.

Ulkona rupattelun hyödyt

Sánchez sanoo, että kyläläiset haluavat palata aikaan, jolloin ihmiset tapasivat toisiaan ulkona sen sijaan, että selasivat kotinsa sisällä Facebookia ja televisiokanavia.

Sánchez löytää perinteestä lukuisia hyviä puolia. 

Ajankohtaisista aiheista keskusteleminen, juoruilu, omien tarinoiden jakaminen ja avun saaminen ongelmiin vähentävät naapurustossa asuvien yksinäisyyttä ja edistävät mielenterveyttä. Sánchez luonnehtiikin rupattelutuokioita terapiasessioiksi.

Eikä tässä vielä mainostermein kaikki. Kasvokkain keskustelu leudossa illassa myös säästää energiaa, kun ilmastolaitteita ei tarvitse pitää päällä. Kyläläisten perinteen voi siis nähdä olevan yhteisöllisyyttä lisäävä ekoteko.

Katso videolta, miten rähjäiseltä masentuneen vanhuksen koti näytti ennen kuin hyväntekijät siivosivat sen.

Hyväntekijät siivosivat masentuneen vanhuksen kamalaan kuntoon päässeen kodin: ”Olisin tarvinnut apua jo kauan sitten” 1:51

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat