Katherine jakoi kuvan kaveriporukkansa "nerokkaasta tapaamisideasta" – tempulle täystyrmäys: "Ei tämä ole kenellekään kivaa, mutta hitto, pysykää kotona"

Amerikkalaisnainen joutui hyvästelemään äitinsä Facetimen välityksellä 1:09
Amerikkalaisnainen joutui hyvästelemään äitinsä Facetime-videpuhelun välityksellä, kun äiti sairastui koronaviruksen vuoksi. Kuunnellessan Michellen kertomusta tilanteesta myös uutisankkuri kyyneltyi.

Amerikkalaisen Katherinen "kiva idea" sai kritiikkiä netissä. Moni tuntuu myös ymmärtäneen sosiaalisen eristämisen käsitteen väärin: tarkoituksena on karsia kaikki turhat kontaktit.

Koronakriisinkin aikana Katherine Langsley halusi pitää yhteyttä ystäviinsä. Katherine on osa kuuden äidin "äitiryhmää", jonka kanssa tapaa melkein joka päivä. Tavallisesti ystävykset juttelisivat koko ajan, kävisivät peli-illoissa, kahvilla ja brunssilla sekä viettäisivät kaikki juhlapäivät ja arjen mukavat hetket yhdessä.

Nyt koronakaranteeni on kuitenkin lukinnut perheet koteihinsa.

– Lapset ajattelevat olevansa lomalla, kaikki on kiinni, mitenkään ei voi saada pientä rauhan hetkeä. Meidän täytyy opiskella kotona? Neljän päivän kuluttua jokainen tarvitsee peli-iltaa, Katherine kuvailee Love What Matters -sivustolla.

Keksivät tavan tavata

Katherine kaipasi kipeästi tapaa tavata ystäviään, varsinkin ymmärrettyään, että pian tapaamiset tultaisiin kieltämään kokonaan. Lopulta poppoo yhdessä kehitti sellaisen.

– Toimme kahvia, aamupalaa, mukavan peiton ja tyynyn ja menimme paikalliseen puistoon. Parkkeerasimme pikkupakumme, yksi citymaasturinsa, perät ympyrän muotoon, ryömimme auton takaosaan ja pidimme kahvitreffit.

Katherinen ystävistä kukin istui kahvitauon ajan oman autonsa takakontissa ovi auki ja jutteli sieltä muille.

– Se, että näki ystävänsä kasvoista kasvoihin, teki jotenkin covid-19-pandemiasta vähemmän pelottavan. Ja me niin tarvitsimme sitä.

Ystävät ehtivät tavata näin kerran, ennen kuin lisäkieltoja asetettiin. Jatkossa ystäväpiiri aikoo juoda virtuaalikahveja ja jutella netissä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Ei tämä ole kenellekään kivaa, mutta hitto, pysykää kotona"

Vaikka Katherine tekstissään huomauttaa, että he ottavat koronaviruksen hyvin vakavasti, tapaamisidea ei kuitenkaan saanut osakseen sutistutusta. Moni keskustelija huomautti, että ylimääräistä liikkumista on pitänyt vältellä jo pitkään. Monissa kaupungeissa useiden ihmisten kokoontumiset onkin kielletty.

Moni somekeskustelija kokeekin, että Katherine ja hänen ystävänsä rikkoivat sääntöjä tahallaan.

– Tämä ärsyttää minua. Aina, kun joku löytää porsaanreikiä säännöistä, ajattelen, että tässä on taas yksi päivä, jolloin minun täytyy pysyä etäällä tyttärestäni ja hänen tyttärestään. Ei tämä ole kenellekään kivaa, mutta hitto, pysykää kotona, niin se on nopeammin ohi meiltä kaikilta, Nicola Ann kirjoittaa Facebookissa.

– Mikäs osa "lähde kotoa vain välttämättömiä tarpeita varten" -säännöstä tämä on? Cathy Louise ihmettelee.

– Pysykää kotona. Minun täytyy päästä takaisin töihin, ihmiset! Mitä kauemmin olette kuuntelematta, sitä kauemmin tämä jatkuu. Ei se ole niin vaikeaa, Michelle Parisi läksyttää.

Pysy etäällä – ja mieluiten kotona!

Osa keskustelijoista puolustaa Katherinea ja huomauttaa, että tämä kertoi tavanneensa ystävänsä etäältä ennen kuin ylimääräiset kokoontumiset kiellettiin.

– Lukeminen on oleellista, ihmiset, Melissa Agee huomauttaa.

Moni kuitenkin tuntuu ymmärtäneen "sosiaalisen eristäytymisen" käsitteen väärin ja olettaa, että muiden tapaaminen on täysin hyväksyttyä, kunhan pysyy kahden metrin päässä muista. Lääkäri Maria Ciminelli huomautti NJ.comin haastattelussa, ettei sosiaalista eristäytymistä ole se, että tapaa kavereitaan seisoen muutaman metrin matkan päässä. Eristäytymisen tarkoitus on välttää turhia kontakteja ja siten poistumisia kotioloista.

– Eristäytyminen tarkoittaa oikeasti sitä, että vältät tai vähennät kontaktia perheesi ulkopuolisiin ihmisiin ja oikeasti pysyt kotona suurimman osan ajasta, ellei sinun todella tarvitse mennä ulos, Ciminelli kuvaili.

Vaikka muutaman metrin välimatkan pitäminen on toki tarpeen ja hyödyllistä, Ciminelli huomauttaa, etteivät pitkät tapaamiset muiden kanssa ole "eristäytymistä", vaikka tapaaminen hoidettaisiin etäältä. Esimerkiksi suomalaistutkijat ovat selvitelleet, kuinka hyvin koronavirus leviää ilmassa: Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinenei luottaisi edes kahden metrin turvaväliin, vaan suosittelee pidättäytymään pois julkisilta paikoilta.

Lue myös:

    Uusimmat