Huippukoomikot ympäri maailmaa selvittivät syitä suomalaisten onnellisuuteen: "Länsimaa, jossa pyllyt pestään vedellä"

"Miksi Suomi on maailman onnellisin maa?"– Yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö saapui Suomeen selvittämään asiaa 1:01
Katso myös: "Miksi Suomi on maailman onnellisin maa?" – Yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö saapui Suomeen selvittämään asiaa.

Naiskoomikkojen kolmikko Lisa Treyger, Tumi Morake ja Aditi Mittal ovat keskittyneet tänä vuonna moniin Suomeen ja suomalaisiin liittyviin kliseisiin.

New Yorkissa asuvaa standup-koomikkoa ja näyttelijää Lisa Treygeria hämmästyttää se, ettei kukaan Suomessa ota katsekontaktia tai tule juttelemaan kaduilla, mutta kun vaatteet otetaan pois niin juttu alkaakin luistaa.

Kyse on tietysti saunasta, missä keskustelu tuntemattomien kanssa on monen suomalaisen jakama kokemus. Erikoiselta se saattaa kyseistä kulttuuria kokemattomalle tuntua.

Kokemus on sama Treygerin vieressä istuville kollegoille. Tumi Morake lukeutuu Etelä-Afrikan tunnetuimpiin koomikoihin ja intialainen Aditi Mittal tunnetaan muun muassa Netflixin julkaisemista komediaspesiaaleista.

Aiemmin toisilleen tuntemattomat koomikot lennätettiin aiemmin tänä vuonna ensi kertaa Suomeen selvittämään, miksi maan kansa on valittu jo viisi kertaa perättäin maailman onnellisimmaksi YK:n vuosittain julkaisemassa onnellisuusraportissa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Onnellisuustutkija kertoo, miten lisätä arjen onnea 5:02
Katso myös: Onnellisuustutkija Markku Ojanen kertoo, miten lisätä arjen onnea.

Kulttuurimatkailusta kuusiosainen sarja

Tuloksena on tv-tuottaja Anssi Rimpelän ohjaama kuusiosainen realitysarja, joka esitetään joulukuussa Ylellä. Neuvotteluja käydään parhaillaan sarjan esittämisestä ainakin Intiassa ja Etelä-Afrikassa.

New Yorkiin kolmikon toi komediaklubi Carolinesissa marraskuun alussa kuvattu sarjan päätösjakso.

Tunnetulla Broadwayn klubilla järjestetty standup-show oli osa kaupungissa vuosittain järjestettyä komediafestivaalia ja keräsi mukavasti yleisöä.

Sarjan esiintyjien haastattelu Suomen konsulaatissa järjestetyssä tilaisuudessa on haastavaa. On vaikea erottaa, milloin ollaan tosissaan ja milloin väännetään vitsiä. Molemmat ovat puheissa läsnä.

Bideesuihku – "Sen vuoksi suomalaiset ovat saavuttaneet ihmiskunnan kehityksen huipun"

Suomalaisille tyypillisen ujon ja hitaasti syttyvän luonteenlaadun ja saunomisen lisäksi reissulta on jäänyt erityisesti mieleen suomalaiset ruuat, porot, luonto, yhteiskunnan palvelut ja turvallisuus sekä bideesuihku.

Aditi Mittal oli googlailleessaan löytänyt ja havahtunut suomalaisiin käsisuihkuihin ensi kerran.

– Suomi on länsimaa, jossa pyllyt pestään vedellä. Se on aika tavatonta. Ja sen vuoksi suomalaiset ovat pitkälti saavuttaneet ihmiskunnan kehityksen huipun, Mittal sanoo pitäen ilmeen pitkään ihan vakavana.

Etelä-Afrikasta kotoisin olevan Tumi Moraken mielestä oli erikoisen hauskaa vierailla Helsingin pahamaineisimmiksi esitellyissä lähiöissä. Ne vaikuttivat hänestä lähinnä suloisilta ja mukavilta alueilta, joissa tapasi iloisia lapsia.

– Voiko täällä astua pinnin päälle tai törmätä lapsen kolmipyörään? Käsitys vaarallisuudesta on jotain aivan toista Suomessa. Ja liikennesääntöjä noudatettiin pilkuntarkasti kaikkialla.

Mutta mikä on jälkeenpäin kolmikon arvio siitä, miksi Suomi on menestynyt mittauksessa niin hyvin?

Mittal pitäytyy vastauksessaan, joka korostaa bideesuihkun salaisuutta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Miten huoltaa omaa onneaan kriisin keskellä? Onnellisuustutkijan vinkit 7:35
Katso myös: Onnellisuustutkija kertoo, miten lisätä onnellisuutta kriisin keskellä

Vakavampi vaihde päälle

Morake ottaa vakavamman vaihteen päälle ja kehuu Suomen turvallisuutta, rauhallisuutta ja yhteiskunnan palveluja. Onnellisuutta eivät ensisijaisesti määrää Suomessa asiat, joihin ei voi itse vaikuttaa. Tilanne on usein toinen valtaosassa muuta maailmaa.

New Yorkissa asuva Lisa Treyger ei ole täysin vakuuttunut. Hän nostaa esiin Maslow’n tarvehierarkian, joista ainakin kolme tasoa tuntuu täyttyvän Suomessa melkeinpä mitään tekemättä.

– Merkittävä huomio oli minusta se, että ihmiset tuntuivat olevan lähinnä tyytyväisiä ja rauhallisia, varsinainen ilo ja onnellisuus eivät niinkään paistaneet ulospäin.

Kenties onnellisuusmittauksissa voi pärjätä hyvin myös sen vuoksi, että kansalaisten vaatimustaso on keskimäärin erilainen ja kenties matalampi kuin jollain toisella kansakunnalla. Se ei toki vähennä eri kansojen subjektiivisen onnellisuuskokemuksen arvoa.

Oman esimerkkinsä onnellisuudesta antoivat myös Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), jotka poseerasivat yhteiskuvassa sateisella losangeleslaisella tenniskentällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös:

    Uusimmat