Joka kymmenes suomalaisnuori on somen ongelmakäyttäjä – selvä yhteys lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen ja yksinäisyyteen

12:00
Nuoret ahdistuvat isoissa kaupungeissa - veimme kaupunginjohtajan nuorten suosimaan kokoontumispaikkaan

Sosiaalisen median ongelmallinen käyttö on yhteydessä koululaisten lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen ja yksinäisyyteen, kertoo Jyväskylän yliopisto.

Yliopisto on mukana Maailman terveysjärjestön WHO:n Koululaistutkimuksessa, johon osallistui Suomessa yli 3 400 iältään 11-, 13- ja 15-vuotiasta oppilasta.

Tutkimuksen mukaan yhdeksän prosenttia suomalaisnuorista luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjiksi, ja kolmasosalla nuorista on riski tulla ongelmakäyttäjiksi.

Ongelmallinen käyttö oli yleisintä 15-vuotiailla ja liittyi heikompaan koulumenestykseen. Myös yhteys somen ongelmakäytön ja yksinäisyyden välillä oli tutkimuksessa selkeä.

Vaikuttaa siis siltä, että intensiivinen sosiaalisen median käyttö ei vähennä yksinäisyyden kokemusta. Ongelmakäyttö myös nosti reilusti terveysriskejä.

Jo pelkästään kohonnut riski somen ongelmakäyttöön kaksinkertaisti terveysriskin lähes kaikissa mitatuissa terveysindikaattoreissa.

– Niillä nuorilla, joilla on esimerkiksi vaikeuksia rajoittaa tai lopettaa sosiaalisen median käyttöä, on moninkertainen riski toistuviin niska-hartiasärkyihin, ärtyneisyyteen, alakuloisuuteen, hermostuneisuuteen ja aamuväsyneisyyteen verrattuna nuoriin, joilla sosiaalisen median käyttöön ei liittynyt vastaavia haasteita, kertoo apulaisprofessori, WHO-Koululaistutkimuksen päätutkija Leena Paakkari Jyväskylän yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimus osoitti myös vanhempien merkityksen. Todennäköisyys somen ongelmakäytölle oli selkeästi suurempi, jos perheen valvonta koettiin vähäiseksi.

Tyttöjen ja poikien välillä ei ollut eroa somen ongelmakäytössä.

Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta kello 13.37.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja