Esitätkö iloista töissä? Ei kannattaisi – tutkimus selittää, miksi

Työuupumuksen merkit 6:56
KATSO MYÖS: Tällaisia ovat työuupumuksen merkit.

Töissä ei kannata pakottaa itseään iloisemmaksi tai teeskennellä sellaista, jos siltä ei oikeasti tunnu, kertoo amerikkalaistutkimus.

Töissä ei kannata esittää iloista, jos siltä ei oikeasti tunnu. Näin toteaa amerikkalaisen Georgian yliopiston alaisen Terry College of Business -kauppakorkeakoulun tekemä tutkimus. Tutkimustulokset julkaistiin Journal of Applied Psychology -lehdessä heinäkuussa, kertoo New York Post.

Teeskentely tai mielialan muuttaminen kuluttaa loppuun henkisiä voimavaroja niin paljon, että takki tuntuu tyhjältä päivän lopuksi. Seurauksena voi olla työuupumus.

Tarkastelussa mieliala ja töistä suoriutuminen

Tutkijat tarkastelivat 162 ammattilaista eri aloilta, esimerkiksi vähittäiskaupan ja kiinteistöliiketoiminnan parista. Osallistujia pyydettiin arvioimaan mielialaansa viisi kertaa päivässä kymmenen päivän ajan.

Jokaisen päivän lopuksi mitattiin työntekijän suoriutumista kysymällä, olivatko he tarjoutuneet vapaaehtoisesti auttamaan jossain projektissa, suutahtaneet työkaverilleen tai oliko heillä ollut vaikeuksia hoitaa työtehtäviään.

Työntekijöiden vastauksia verrattiin heidän aiempiin vastauksiinsa. Näin haluttiin selvittää, miten heidän yksilöllinen mielialansa ja suorituskykynsä muuttui heidän omaan lähtötilanteeseensa nähden. 

Teeskentely kuormittaa

Tutkimuksessa selvisi seuraavaa: Ne työntekijät, joiden mielialassa tapahtuivat suurimmat vaihtelut päivän aikana, tunsivat itsensä todennäköisemmin uupuneiksi työpäivän lopulla. He olivat myös niitä, jotka todennäköisemmin kertoivat käyttäytyneensä huonosti töissä. 

Tutkijat huomasivat, että kun työntekijät mukauttivat mielialaansa vaikuttaakseen töissä iloisemmilta, olivat he päivän lopuksi henkisesti uupuneempia. Mitä enemmän ihmiset mukauttavat mielialaansa ollakseen iloisempia, sitä vähemmän heillä emotionaalisia voimavaroja enää päivän lopulla oli.

Työteho laski

Tutkijoiden mukaan tästä henkisestä uupumuksesta seurasi se, että työntekijät eivät pystyneet hoitamaan monimutkaisia tehtäviä tai vuorovaikutustilanteita työkaverien kanssa samaan tapaan kuin yleensä. Heidän oli tutkijoiden mukaan myös vaikeampi hoitaa työtehtäviään.

– Töissä tämä tarkoittaa, että todennäköisemmin puhut tylysti ja lyhytsanaisesti työkavereillesi tai selaat internetiä sen sijaan, että tekisit työtäsi, sanoo tutkimuksen tekoon osallistunut johtamisen apulaisprofessori Emma Frank New Hampshiren yliopistosta.

– Vaikka lopettaisit työpäivän hyvällä fiiliksellä, et ole valmis suoriutumaan työstäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Tutkijoiden mukaan iloisuuden teeskentelystä voi seurata työuupumusta, työn lopettaminen kokonaan tai mediassa paljon puhuttanut quiet quitting -ilmiö.

– Luulen, että usein saatamme olettaa, että työpäivän päättäminen hyvällä fiiliksellä olisi hyvä asia, mutta tässä tutkimuksessa meille selvisi, että päivän aloittaminen ”pohjalta” tunnetasolla ja huippupisteen saavuttaminen kuluttaa voimavaroja, joita sinulla on päivän aikana käytössä, Frank sanoo.

– Näiden emotionaalisten voimavarojen kuluttaminen uudelleen ja uudelleen voi ajan myötä johtaa työuupumukseen.

Alla olevalla videolla lääkäri kertoo, mistä uupumuksessa hänen mielestään on kyse. 

Uupumuksesta uuteen nousuun 7:18
Uupumuksesta ja sen hoidosta keskusteltiin Uutisaamussa erikoislääkäri Juhani Mattilan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat