Paljonko aikastressiä sinulla on? Tästä syystä naiset saavat burnoutin miehiä nopeammin

Jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa:"Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla" 2:10
Katso myös: Kiire ole vain "mielen tunne" – jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa: "Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla"

Tutkijoiden mukaan aikastressi saattaa olla syynä naisten aiempiin burnouteihin.

Tutkijoiden mukaan aikastressi saattaa olla syynä siihen, että naiset kokevat työpaikalla uupumusta miehiä helpommin. National Academy of Sciences -lehdessä julkaistua analyysiä varten tehtiin Harvardissa yhdeksän arkistodataan perustuvaa erillistä tutkimusta. Tutkimuksissa mukana oli yhteensä 5700 henkilöä, kertoo New York Post.

Aikastressi vaivaa naisia

Aikastressillä tarkoitetaan ilmiötä, jossa tehtäviä on liikaa ja aikaa liian vähän. Raportin mukaan naiset eivät usein delegoi tehtäviään, mutta haluavat toisaalta myös täyttää muiden tarpeet – usein omiensa kustannuksella.

– Naiset pyytävät epätodennäköisemmin lisää aikaa tehtäviensä tekemiseen, koska heillä on vahva uskomus siitä, että tästä pyynnöstä seuraa rangaistus. He myös ovat huolissaan siitä, että aiheuttavat taakkaa muille, raportissa kuvataan.

Katso myös: Mitä tarkoittaa burnout, mistä sen tunnistaa? Juttu jatkuu videon alla.

Naiset eivät pyydä apua tai lisää palkkaa

Tutkimuksen mukaan naiset ymmärsivät muiden tunteita miehiä paremmin, jolloin he todennäköisemmin asettivat muiden tarpeet itsensä edelle. Naiset pyysivät epätodennäköisemmin lisää palkkaa tai muuta apua. Lisäaikaakaan he eivät anoneet, vaikka projektin deadline olisi ollut joustava.

Toisaalta tutkijat eivät löytäneet todisteita siitä, että naisia olisi tuomittu miehiä enemmän toiminnastaan.

Töiden lisäksi naiset myös kantoivat todennäköisemmin vastuun lastenhoidosta, mikä lisäsi aikastressiä. Suomalainenkin selvitys havaitsi, että korona-arki kaatuu yleensä äitien harteille .

Näin ongelma ratkaistaan 

Tutkijoiden mukaan tilanteen voisivat ratkaista selkeät ohjeistukset palkankorotuksista ja lisäajan pyytämisestä. Ohjeet tulisi antaa virallisia kanavia pitkin, mikä rohkaisisi naisia pyytämään tarvitsemaansa apua ilman pelkoa rangaistuksista.

Katso myös: Näin monta taukoa työpäivän aikana täytyisi pitää!

Näin monta taukoa työpäivän aikana täytyisi pitää! 3:57

Lähteet: Nypost.com, Pnas.org

Lue myös:

    Uusimmat