Taru laihdutti pari vuosikymmentä – lääkäri tarjosi painonpudotusta lääkkeeksi "vaivaan kuin vaivaan"

Miten puuttua ylipainoon ongelmaa pahentamatta? 9:20
Miten puuttua ylipainoon ongelmaa pahentamatta?

Taru on laihduttanut elämästään pari vuosikymmentä.  Lihavuuden perusteella tehdään oletuksia esimerkiksi elintavoista.

Kerroimme aiemmin pilatesohjaaja ja somevaikuttaja Veera Biancasta, joka haluaa muuttaa mielikuvaa lihavista ihmisistä liikkumattomina sohvaperunoina. Biancan videoihin tulee kuitenkin jatkuvasti "mene salille" -tyylisiä kommentteja. Jokaisella tuntuu olevan isokokoisesta kehosta mielipide, mutta miten on: voiko lääkärikään puuttua ihmisen ylipainoon, ja jos voi, miten?

Lihavuudesta puhuminen aiheuttaa ristiriitaa 

Someaktivisti Taru Mänttäri on laihduttanut elämästään pari vuosikymmentä. Syömishäiriödiagnoosin hän sai vasta sairastettuaan 20 vuotta. 

– Itselleni [laihduttamisen] ikävin vaikutus on ollut sairastuminen syömishäiriöön. On sillä ollut ihan kaikille elämän osa-alueille vaikutusta, Mänttäri kertoi Huomenta Suomessa.

Lihavuus on terveydenhuollossa ristiriitainen asia. Lihavuus ja ylipaino ovat riskitekijä monille sairauksille.

– Koetaan ehkä ristiriitaa siinä, että koetaan tarvetta tukea, puuttua siihen sairauden riskitekijään, mutta toisaalta haluttaisiin puhua niin, että se puhe on turvallista ja kestävää ja potilaalla olisi tunne, että tulee arvostetuksi ja kohdatuksi ihan kokonaisena ihmisenä, Terveystalon työterveyshuollon erikoislääkäri Ilse Rauhaniemi kuvaa.

"Herkästi vaivaan kuin vaivaan on annettu ainakin minulle se painonpudotus ohjeeksi"

Se, miten lääkäri kenties haluaisi toimia ja miten kohtaamiset käytännössä onnistuvat, ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Mänttärin mukaan lihavuuden perusteella tehdään oletuksia esimerkiksi elintavoista.

– Herkästi vaivaan kuin vaivaan on annettu ainakin minulle se painonpudotus ohjeeksi. Sellaiseenkin vaivaan, johon painonpudotus ei edes liity, Mänttäri sanoo.

Vastaanotolla keskustelu saattaa typistyä painonpudotusohjeiksi, mutta syyllistävä puhe ei auta eikä toimi. Rauhaniemi toivoo, että parempia tuloksia voisi saada uusilla metodeilla. Hän kokee edistystäkin tapahtuneen. 

– Ehkä enemmän sosiaalisessa mediassa ja muualla vielä aika paljon pyörii sellaista vanhaa, hyvin numerokeskeistä [ohjetta]. Annetaan minuuttimääriä, kuinka paljon jotain tietynlaista liikuntaa pitäisi harrastaa, Rauhaniemi kuvaa.

"Tämä on hirveän itsestään selvää, kun sanon sen tässä, mutta..."

Rauhaniemen mukaan vastaanotolla olisi oleellista luopua riskikeskeisyydestä.

– Ymmärrettäisiin, että kehon takana, on se minkä kokoinen tahansa, on kokonainen ihminen, joka kantaa mukanaan ihmisen koko historiaa, Rauhaniemi kuvaa.

Näkökulma voisi olla "miten lähdemme lisäämään henkilön hyvinvointia".

– Tämä on hirveän itsestään selvää, kun sanon sen tässä, mutta tunnistan myös, että meillä on siinä oppimista, Rauhaniemi sanoo.

Mitä Taru nyt ajattelee laihduttamisesta? Kuuntele keskustelu yllä olevalta videolta.Lue myös: 

Katso myös: Miksi paino jojoilee? Ylilääkäri vastaa

Mikä avuksi, kun paino jojoilee? 8:05
Miksi neuvo "syöt vain vähemmän" ei toimi? Millainen vinkki sitten toimisi?

Lue myös:

    Uusimmat