Lihavuus lisääntyy, keskustelu tulehtuu – kehopositiivisuusaktivisti: ”Lihavat ovat ihan samalla tavalla älyllisiä olentoja kuin muutkin”

Suomi lihoo - saako siitä puhua? 9:11

Huomenta Suomen tiistaiaamussa käytiin kiihkeää väittelyä siitä, miten ylipainosta tulisi puhua. Studiossa vierailivat toimittaja ja kehopositiivisuusaktivisti Jenny Lehtinen sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

Kehopositiivisuusaate villitsee niin maailmalla kuin Suomessa. Samalla suomalaiset ovat Pohjoismaiden ylipainoisin kansa. Liikakilot altistavat monille sairauksille, minkä johdosta yksilön mitat voidaan nähdä yhteiskunnallisena rasitteena. Kuinka yksityinen asia ylipaino siis on?

Pippa Laukka sanoo, että lääkärit uskaltavat ja heidän pitääkin uskaltaa huomauttaa potilaalle ylipainosta. Viime aikoina lihavuuden toteamisesta on kuitenkin muodostunut tulenarka asia.

– Ajat ovat muuttuneet. Painosta on tullut hyvin sensitiivinen asia. Helposti mieluiten ohitetaan ja sivuutetaan se paino, ja haetaan esimerkiksi kohonneelle verenpaineelle tai väsymykselle jostain muusta kuin painosta, Laukka kertoo 20 vuoden lääkärikokemuksella.

Jenny Lehtinen on puolestaan sitä mieltä, että vuosikymmenien toitotuksen vaikutukset – tai vaikuttamattomuus – on jo nähty.

– Keskustelussa ikään kuin ollaan sitä mieltä, että meidän painosta ei saa puhua. Kysymys on siitä, että siitä on puhuttu kauan, eikä se ole auttanut, Lehtinen sanoo.

Luottamussuhde avainasemassa

Lihavuus on siis kansanterveydellinen ongelma, josta puhuminen ei auta, vaan lähinnä ruokkii ylipainosta kärsivän terveysongelmia.

Lehtinen uskoo, että lääkärit voisivat auttaa lihavia paino-ongelmissaan, kunhan eivät syyttäisi vaa’an lukemaa kaikista potilaan kokemista terveysongelmista.

– Lääkärin tulisi luoda luottamussuhde ylipainoisen kanssa, minkä jälkeen ylipainoinen voi luottaa häneen myös syömisongelmissa, sanoo Lehtinen.

Myös Laukka on sitä mieltä, että luottamuksellisen suhteen synnyttäminen on tärkeää.

– Painolla ei pidä häpäistä, eikä syyllistää.

Kehopositiivisuus voi lietsoa lihomista

Painoon kohdistuneita asenteita vastaan syntynyt kehopositiivisuusaate pyrkii poistamaan juurikin kehon kokoon ja muotoon liittyvää häpäisyä.

– Kehopositiivisuus ei ota kantaa terveyteen millään lailla. Se ainoastaan sanoo sen, että meidän kaikkien kehot ovat tismalleen yhtä arvokkaat ja jokaisella on oikeus elää ja nauttia elämästään siinä hetkessä, Lehtinen kertoo.

Laukka on sitä mieltä, että kehopositiivisuusaate voi olla jopa syy lihavuuden lisääntymiseen. Hän viittaa laajaan asiaa tutkineeseen brittitutkimukseen.

– Liikapainon ja ylipainon normalisointi on yksi syy siihen, että ylipaino on kasvussa. Epäillään, että siihen liittyy myös markkinatalous siten, että vaatekaupoissa on monenlaisia vaatekokoja, ja sitä kautta haetaan hyväksyntää ylipainolle.

Lehtinen tuhahtaa epäuskoisesti.

– Jos mulle ei tehdä vaatteita, niin mä laihdun? hän kysyy ironisesti ja huomauttaa, että harva ylipainoinen ei ole koskaan yrittänyt laihduttaa. Monesti kilot vain palaavat takaisin.

– Lihavat ovat ihan samalla tavalla älyllisiä olentoja kuin muutkin.

Katso koko keskustelu videolta.

Suomi lihoo - saako siitä puhua? 9:11

Lue myös:

    Uusimmat