Mainos

Ensitreffit-asiantuntijan parhaat vinkit – muistatko nämä kultaiset parisuhdeohjeet?

Ensitreffit alttarilla-sarjan rakastettu asiantuntija, psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio muistetaan kultaisista parisuhdeneuvoistaan. Kokosimme yhteen parhaat vinkit.

Rakastettua Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijaa Maaret Kalliota ei nähdä enää ohjelman kolmannella kaudella. Kuluneiden kahden kauden aikana on kuitenkin saatu nauttia psykoterapeutti-seksuaaliterapeutin kultaisista parisuhdevinkeistä. Muistatko nämä Maaret Kallion ohjeet?

Heittäydy rakkauteen!

Maaret Kallio antaa luvan heittäytyä rakastumisen tunteeseen. Voimakkaat rakastumisen ja onnellisuuden tunteet ja muistot voivat nimittäin auttaa myöhemmissä parisuhteen vaiheissa ja kriiseissä.

– Rakastuminen on aikamoinen humahdus ja katoaminen muulta maailmalta. Kun pari on oikein rakastunut, niin usein muilla tulee tarvetta ojentaa, että kyllä tuo ohi menee, eikä maailma aina noin hattaraa ole. Eikä olekaan, mutta toisaalta, usein siinä vaiheessa se on, Maaret Kallio toteaa.

– Usein myös ne erittäin voimakkaat, tunteelliset alkuajan muistot voivat kannatella paljon myöhemminkin, hän jatkaa.

Pidä liekkiä yllä!

Maarit Kallion mukaan käsitys siitä, että intohimo kuolee pitkissä suhteissa, on virheellinen. Intohimo ei kuole, jos sitä osaa vaalia.

– Intohimo liitetään kulttuurissamme usein suhteen alkuun, lyhyisiin suhteisiin ja uskottomuuteen. Mutta on keinoja, joilla se voidaan säilyttää pitkässä suhteessa, Kallio kommentoi.

Parisuhteessa pitää uskaltaa kertoa, mistä pitää ja ei pidä, eikä pelkästään makuuhuoneen puolella.

– Pitää voida ilmaista haluavansa seksiä tai ettei tänään huvita, ilman että tulee tulkintoja, manipulointia tai velvollisuudella tekemistä, Kallio jatkaa.

Kallio painottaa, että siinä vaiheessa, kun seksistä tulee velvollisuus, erotiikka kuolee nopeasti. Seksuaaliterapeutti korostaa huumorin ja leikkisyyden merkitystä.

– Eroottinen huumorintaju – uskallus mokata ja kokeilla juttuja – on tärkeää. En tarkoita mitään seksitemppuja, vaan asioita, jotka liittyvät tunteisiin: toiselle voi kertoa asioita, vaikka ne tuntuisivat noloilta, hassuilta ja kummallisilta.

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleet ja psyko- ja seksuaaliterapeutti 

Maaret Kallio ja tutkimusprofessori Osmo Kontula haastattelivat kirjaansa Happy end: Seksuaalisesti vireät pitkät parisuhteet varten pitkään yhdessä olleita pareja, jotka olivat tyytyväisiä seksielämäänsä. Kontulan ja Kallion mukaan vireän seksielämän salaisuutena ovat ennenkaikkea leikkimielisyys ja koskettaminen.

– Seksi ei ole tosikoille. Seksuaalisesti vireä pari koskettelee leikillisesti toisiaan ja antaa toiselle vähän flirttiäkin, Kallio sanoi lähetyksessä.

Kriisin selättäminen

Kriisin selättämisessä tärkeintä on hyväksyä ongelma ja lähestyä sitä tiiminä.

– Parisuhteessa vaikeiden asioiden ylipääsemiseen liittyy ensimmäisenä asiana hyväksyminen, eli se, että nyt meillä menee huonosti, Maaret Kallio toteaa.

– Kriiseissä onnistuvat pariskunnat menevät niiden kriisien läpi ja työstävät niitä yhdessä, uskaltavat katsoa silmästä silmään myös vaikeita asioita, hän jatkaa.

Ruuhkavuosista selviäminen

Maaret Kallion mukaan parisuhteen vaaliminen on erittäin tärkeää ruuhkavuosien aikana.

– Vanhemmuus ja lapsen syntyminen perheeseen muuttavat tietenkin hirveän paljon parisuhdetta. Siinä missä aikaisemmin ollaan oltu pelkästään kahdestaan, niin tullaankin kolmiosuhteeseen, jossa ollaan vanhempien rooleissa sekä parisuhteen rooleissa, Maaret Kallio miettii.

Kallion mukaan ruuhkavuodet ovat kohtalokkaita monelle parisuhteelle.

– Vanhempien kannattaa pitää huolta keskinäisestä suhteestaan ja myös priorisoida sitä. Jos katsomme asiaa lapsen näkökulmasta, niin lapsihan ei pelkästään opi siitä, kuinka häntä kohdellaan, vaan myös siitä, miten vanhemmat kohtelevat itse itseään ja toisiaan, asiantuntija tietää.

– Eli sen takia on myös lapsen näkökulmasta vähintäänkin yhtä tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan, kantaa vastuuta siitä ja myös vahvistaa tunnesuhdetta oman kumppanin kanssa, hän jatkaa.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijakaarti menee kolmannelle kaudelle täysin uusiksi, kun myös Mikael Saarinen ja Kari Kanala jättävät tehtävänsä ohjelman asiantuntijoina.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.