Ensimmäiset albanialaiset karkotettiin Suomesta – saattamassa yli 50 poliisia

Ensimmäiset käännytyspäätöksen saaneet albanialaiset palautettiin tänään Joutsenosta Albaniaan.

Ulkomaalaisasioista vastaava ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että kaikkiaan Abaniaan palautettiin 50 henkilöä. Joukossa oli myös lapsiperheitä.

Charter-lento lähti aamupäivällä Helsinki-Vantaan lentokentältä, välilasku tehtiin Lappeenrantaan. Sieltä lennettiin Albanian pääkaupunki Tiranaan.

– Kyseinen määrä on se, mitä Albania suostuu kerralla ottamaan vastaan. Poliiseja lennolla oli mukana 54. Pyritään siihen, että jokaista lähtijää kohden on yksi saattaja, Wahlman kertoo.

Poliisien lisäksi lennolla oli mukana ihmisoikeustarkkailija. 

Albanialaiset luovutettiin takaisin kotimaahansa, koska heille ei myönnetty turvapaikkaa Suomesta. Suurin osa albanialaisista oli sijoitettuna Joutsenon vastaanottokeskukseen.

Wahlmanin mukaan lento sujui rauhallisesti ja ilman ongelmia. Kone laskeutui Tiranaan aikataulun mukaisesti alkuiltapäivästä.

Wahlman arvioi, että syksyn mittaan vastaavanlaisia lentoja tehdään muutama.

– Tällä toiminnalla halutaan antaa signaali, että näin tulee käymään, mikäli Suomesta vailla perusteita lähdetään turvapaikkaa hakemaan.

Wahlmanin mukaan Tiranasta albanialaiset palautetaan kotiseuduilleen. Lennosta koituvat kustannukset maksaa Suomen valtio. Wahlman sanoo, että lentokustannukset ovat useita kymmeniä tuhansia euroja, mutta kuitenkin reilusti alle sadantuhannen euron.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja