Ensiaputaidot pelastaisivat satojen ihmisten hengen

Suomalaisten huonot ensiaputaidot koituvat satojen ihmisten kohtaloksi vuosittain. Suomen Punaisen Ristin ensiapupäällikkö Carin Westerholm arvioi, että lähes 40 prosenttia liikennekuolemista johtuu siitä, että tajuttoman uhrin hengitystiet ovat tukossa.

- Moni liikenneonnettomuuden uhri voitaisiin pelastaa jos ihmiset osasivat avata uhrien hengitystiet. Monet uhrit eivät kuole onnettomuudessa saamiinsa vammoihin, vaan he tukehtuvat, Westerholm sanoo.

Viikonvaihteen yleiskokouksessaan Oulussa SPR vaati kannanotossaan sitä, että perusensiaputaitojen opetus tulisi olla osa kaikkien koulujen ja oppilaitosten opetusohjelmaa. Autokouluissa ensiapukurssi pitäisi olla ajokortin saamisen ehtona.

- Britanniassa ensiapukoulutus on osa koulujen opetusohjelmaa. Virossa on jo usean vuoden ajan ollut se käytäntö, että autokouluun sisältyy 16 tuntia ensiapukoulusta, Westerholm kertoo.

Järjestö muistuttaa, että ensiavun perustaidot oppii muutamassa tunnissa. Taitojen syventämiseksi on taas tarjolla omat kurssinsa. Westerholmin mukaan jo opittuja taitoja olisi hyvä kerrata vähintään kerran vuodessa.

Vain harvoilla ensiapukoulutus

Suomalaista vain noin 10 prosenttia on saanut jonkinlaisen ensiapukoulutuksen. Norjassa vastaava luku on 95. Westerholm pohtii, että usein kyse on asenteista. Moni tuudittautuu siihen, ettei omalle kohdalle satu tilannetta, jolloin ensiaputaitoja saattaisi tarvita.

- Taitojen opetteleminen ja koulutus tulisi olla luonnollinen osa eri elämänvaihteita, silloin myös suhtautuminen asiaan olisi mutkatonta. Yksi hyvä vaihe on esimerkiksi silloin kun lapsi opettelee pyörällä ajamista. Pyöräilyn ohessa voi pohtia mitä ajaessa voi sattua ja miten sellaisessa tilanteessa tulee toimia, Westerholm sanoo.

Perusensiaputaidot ovat hätäensiapua, jolloin nopeudella on ratkaiseva merkitys. Hätäensiapua on muun muassa se, että osaa avata hengitystiet, elvyttää ja tyrehdyttää suuret verenvuodot sekä hälyttää paikalle apua.

- Kyse on niistä isoista asioista, jotka ovat tärkeitä ihmishengen pelastamiseksi, Westerholm sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat